Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Átadták a Csömör kincse díjakat

2024 január 12. –
Általános hírek Önkormányzati, települési hírek

Az idei első, január 11-én megtartott Képviselő-testületi ülésen átadták a Csömör Kincse díjakat. Az idei elismerést Bihari Réka és Lencsés Szilvia a „Mesélj, Csömör! Olvass velünk” kulturális kezdeményezésekért, valamint dr. Baranyai Eszter, Kovácsné Epres Csilla és Onhausz Erzsébet a „Csömör vízmegtartási programjai és Vizes tanösvény kialakítása” szakmai koordinálásáért és az ezekhez kapcsolódó közösségi kezdeményezések támogatásáért kapta.

A Csömör Kincse díjjal az önkormányzat éve óta azoknak a polgároknak a tevékenységét  szeretnék elismerni, akik az előző évben újszerű és értékteremtő kezdeményezéssel gazdagították a helyi közösségi-kulturális életet. A Csömör Kincse díjat – mely oklevelet, illetve a csömöri alkotók tárgyaiból összeállított ajándékválogatást tartalmaz ‒ hagyományosan az év első testületi ülésén Fábri István polgármester  és Tormay-Lesták Mária alpolgármester adja át.

Bihari Réka és Lencsés Szilvia

„Fussunk együtt a mesék varázslatos birodalmába!” — hirdették 2016-ban a fővárosi Vivicitta családi futáson a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola akkori 2.d osztályának tagjai, szüleik és a hozzájuk csatlakozók.

Ezzel vette kezdetét az a mozgalom, amelyről a fő szervezők így vallanak: „Mi „Kulturális összeesküvők”, egyaránt fontosnak tartjuk a fizikai és szellemi aktivitást, ezért a futással az olvasás és a kultúra szeretetét hirdetjük és egyúttal az adott évben képviselt jó ügyre hívjuk fel a figyelmet.”

A későbbi években a közös futás alkalmául többször választották a margitszigeti Vivicittat (ahol minden évben megnyerték a fővárosi agglomerációs iskolák közötti mozgósítási versenyt), majd a Spar Maratont, a Csömöri Horgásztavat. Az iskolai és helyi könyvtár, az óvoda támogatása mellett évről-évre újabb nemes ügyeket vállaltak fel, köztük a Pető Intézet segítését, valamint a vakok és gyengénlátóknak adott hangoskönyv adományozást.

Az akciók céljait jól kifejezik az évről-évre lelkesen futó-kocogó csömöri iskolások által közösen kifeszített molinókon olvasható jelmondatok: „Olvass sokat!”, „A kultúra mindenkié!” vagy a „VAKmerő kihívás: hangoskönyv a Te hangoddal!”

Sokszáz csömöri gyermek, felnőtt, számos közösség kapcsolódott be a mozgalom egy-egy eseményébe, de az együttműködő intézmények, illetve programok száma is nagyon nagy, köztük a Budapest Sportiroda, a Poket Zsebkönyv Projekt, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület, a Láthatatlan Kiállítás, az Alkotó Részecskék, Csömör Nagyközség Önkormányzata.

A kortárs magyar irodalom ismert személyiségeinek sora vett részt aktívan az eseményeken, köztük Bosnyák Viktória, Finy Petra, Mészöly Ágnes, Vig Balázs írók.

2023-ban különleges vállalkozásba kezdtek a szervezők: „Mesélj Csömör! Olvass velünk!” szlogennel a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom, illetve Petőfi Sándor műveinek népszerűsítését felvállalva, a megszakítás nélküli csoportos váltó meseolvasás rekordját kívánták megdönteni.

A Sinka István Községi Könyvtárban 7 nap és 7 éjszaka zajló, az irodalom kiemelt ügye mellett igazi közösségi-kulturális élményt is jelentő akció során 363 felnőtt és 285 gyermek vállalta a felolvasást. A sok-sok segítő mellett ismét számos kulturális, közéleti és sport személyiség is ellátogatott a településre, az esemény védnökei pedig Huszárik Kata, Tenki Réka és Csányi Sándor, Csömörön élő színművészek voltak.

A rekordkísérlet sikerrel járt!

Sőt, egy hónapja, 2023 decemberében újabb, 24 órás, ünnepi felolvasási akciót szerveztek „Mesés Advent Csömörön” címmel — vagyis a Kulturális Összeesküvők mozgalma folytatódik…

Dr. Baranyai Eszter, Kovácsné Epres Csilla, Onhausz Erzsébet

Csömör kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, mely a helyi polgárok jó életminőségének fontos eleme. A Kálvári-erdő, a Csömöri-patak, az Öregtó és ősláp, a Pataksétány, a Bulgárkert, a horgásztó vagy akár a településképet meghatározó egy-egy idős, nagy fa is komoly szerepet tölt be az itt élők települési kötődésében — sokunk csömöri szívébe, lelkébe mélyen beágyazódtak a minket körbevevő természet csodái.

Az elmúlt bő egy évtizedben számtalan lakossági kezdeményezés, akció tűzte zászlajára a környezet védelmét, megőrzését a nagyközségben, amelyek a természeti környezet ügyét középpontba állító civil önkormányzat ezirányú, igen intenzív tevékenységével együtt a közgondolkodást is alapjaiban változtatta meg.

Mindezek közül is kiemelkedik a vízkészletünk megőrzéséért folytatott sokirányú program, amely kidolgozottságával, komplexitásával és szakmaiságával immár országos ismertséget is szerzett.

A 2019-től megvalósuló, kisebb léptékű parkosítások is jelezték már ezt az irányt: a kevés vízigényű növénytelepítések, az esőkertek és a mulcsozás váltak egyre inkább hangsúlyossá amellett, hogy a helyi beruházásoknál is prioritássá váltak a vízmegtartó megoldások. Komoly szakmai előkészítés után két alprogramra fókuszálták az erőforrásokat, melyben a lakossági-szervezeti bevonódás is meghatározó volt.

A patakrehabilitációs program egyedi helyi megoldásokkal is célozza a vízmegtartást. A patakelterelést, rönkgát építését és vizes élőhelyek kialakítását is magában foglaló munka a Life Logos 4 Waters díj odaítélésével már minisztériumi elismerésben is részesült, továbbá a térségi településekkel való együttműködéseket is eredményezte. A megvalósításban a Duna-Ipoly Nemzeti Park részéről Kazi Róbert, a Gödöllő-Vác Víztársulás részéről Óvári László, a helyi gazdák képviseletében pedig Koronczai Gábor is közreműködik.A Természetismereti Parkban kialakított csömöri vizes tanösvény igazi helyi társadalmi összefogás eredménye, melynek edukációs hatását az elmúlt egy évben odalátogató iskolai, óvodai csoportok és természetkedvelők nagy száma is jelzi. A mind szakmaiságával, mind kreativitásával kiemelkedő színvonalú tanösvény (beleértve a hosszabb, 5 kilométeres szakaszt is) megalkotásában Müller Aliz tervező, Szántóné Hermányos Mária grafikus mellett számos csömöri diák is részt vett, Balla Erika pedagógus irányítása mellett.

(Képünkön középen Tajola Dominika, a CSÖTESZ tájépítésze látható, aki Kovácsné Epres Csilla nevében vette át a díjat.)

Főoldali hírek

Kilátó épül Csömörön

Az önkormányzat európai uniós forrásból kilátót építhet a Csömöri körtúra legmagasabb pontján. A csömöri önkormányzat

Bővebben
Megszakítás