Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Átadták a Csömör Kincse díjat

2023 január 27. –
Önkormányzati, települési hírek

Idén a díjat a Futapest Klub Egyesület és a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. által évente közösen megrendezett „Évzáró-Szilveszteri futás” szervezéséért Koren Tamás, Válé Flórián és Solti László kapta.

A díjat, mellyel azoknak a polgároknak a munkáját  szeretnék elismerni, akik a falu közösségéért szerveztek kreatív, újszerű eseményeket, vagy olyan kiadványokat alkottak meg, amelyek kuriózumnak számítanak, és amelyek tartalma szorosan kötődik Csömör kulturális és társadalmi életéhez, 2015-ben alapította az önkormányzat, 

A „Csömör Kincse” díjat – mely oklevelet, illetve egy, a csömöri alkotók tárgyaiból összeállított ajándékválogatást tartalmaz- minden évben az első képviselő-testületi ülésen adják át. 

A díjakat  idén a  január 26-ai  testületi ülésen Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester adta át.

 

Csömör országos viszonylatban is igazán „sportos” településnek számít: igaz ez mind
a sporthagyományokat, mind a helyi sportinfrastruktúra színvonalát és gazdagságát, mind a versenysport-szakosztályok és az igazolt sportolók számát, mind pedig a szabadidejükben sportoló helyi polgárok tömegeit tekintve.
Az utóbbi évtizedben az önkormányzat— a sport funkcióját és kereteit a lehető legszélesebben értelmezve — kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a versenysporton kívül minél többen sportoljanak, mozogjanak szabadidejükben, általában véve az egészséges életmód általánossá váljon a nagyközségben. Mindennek szervezett kereteit a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. biztosítja.

A mindennapos rendszeres mozgásnak a legelterjedtebb módja nálunk is a futás, kocogás, gyalogos túrázás és a kerékpározás. A népszerű utcai és terepfutó versenyek szervezésében kiemelkedő szerepet tölt be hazánkban az 1980-ban alakult Futapest Klub, amely a kilencvenes évektől már a fővárosi agglomerációban is szervez évente több tucat terepfutó versenyt. Csömörön az 1990-es évek közepén is szerveztek ilyen versenyt — erről egy 1995-ös rövid Nemzeti Sport cikk is tanúskodik —, és amely dokumentálhatóan 2007-től vált rendszeres programmá a településen. 

Egy évtizede az évzáró-szilveszteri futás vált hagyománnyá, emellett az utóbbi években az őszi Csömöri sportnapok atlétikai versenyeit, legutóbb pedig a Mikulás-futást is közösen szervezi a Futapest Klub Egyesület a Csömöri Nonprofit Sport Kft.-vel. A két szervezet közötti együttműködés példaértékű. Az egyesületet 2012-ig Lászay Dénes vezette, akkor vette át tőle a stafétabotot Koren Tamás elnök; a Csömöri Nonprofit Sport Kft. részéről hosszú ideig Válé Flórián ügyvezető volt a szervezője a versenyeknek, két éve Solti László, mint társ ügyvezető felel a szabadidősportért.

A helyi és térségi szabadidős – régebbi szóhasználattal: „tömegsport” — rendezvények közül kiemelkedik a 2012 óta rendszeres programmá vált évzáró-szilveszteri futás. 

Az immár 300-500 fő közötti résztvevővel zajló, az év utolsó hétvégéjén, illetve napján megrendezett esemény a sok idelátogató mellett igen népszerűvé vált a csömöriek körében is: kezdetben csak néhány fő, majd számuk fokozatos emelkedésével az utóbbi évekre 70-100 fő között volt a helyi indulók száma. Hozzájuk évről-évre számos nem itt lakó, de a Csömör KSK-ban versenyző sportoló is csatlakozik, és akik között a közel egy évtizede alakult Atlétikai Szakosztály versenyzői meghatározó szerepet játszanak. A rövid, közép és hosszútávú számokat magában foglaló, szinte már fogalommá vált futó verseny üzenete is túlmutat egy szokásos sportrendezvényen: az évet zárjuk mindig sportosan, frissen, egészségesen!

Megszakítás