Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Átadták a kibővített, korszerű szennyvíztisztító -telepet

2020 december 21. –
Önkormányzati, települési hírek

Régóta várt fejlesztés valósult meg Csömörön: európai uniós pályázati támogatással elkészült a szennyvíz-tisztító-telep bővítése és korszerűsítése. 2020 decemberében zárult le a Vágóhíd utcai szennyvíz-tisztító telep bővítése és korszerűsítése. A korábbi napi 1000 m3-es kapacitást 1500 m3-esre növelték, ami jó időre megszünteti a telep túlterheltségét.

A ’90-es években elkészült, akkor igen modernek számító szennyvíz telep a folyamatos lakosságszám-növekedés eredményeként egyre kevésbé bírta a terhelést, ezért mind gyakoribbá váltak a szennyezések a telep környékén és a Csömöri-patakban. Szinte már rendszeressé vált a bírságolás, amit a környezetvédelmi hatóságok szabtak ki, de ez a problémákat nem oldotta meg. A telep és a helyi hálózat tulajdonosaként az önkormányzat és az üzemeltető DMRV Zrt. együttműködése a fejlesztés érdekében eredményt hozott: 2014-ben sikerült elnyerni azt az európai uniós pályázatot (KEHOP), ami lehetőséget adott egy lényeges nagyobb kapacitású és sokkal modernebb technológiát alkalmazó rendszer kiépítésére. A beruházás megkezdése azonban éveket csúszott a központi állami pályázati átszervezés miatt. A település számára pozitív változás volt viszont, hogy az évek alatt duplájára növekvő bekerülési költség önkormányzati önerejét átvállalta az állam, így a projekt végül 95%-os európai uniós és 5%-os állami támogatással valósult meg. A fejlesztést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda koordinálásával és döntésének eredményeként az M-E2020 Konzorcium valósította meg, mely két cégből, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből és az Euroaszfalt Kft.-ből áll.

A telep jelentős kapacitásnövelése mellett a szennyvíz kezelésének technológiája is jóval korszerűbb lett, amihez jelentősen nagyobb üzemi egységek épültek az önkormányzat által a település szélén huszonöt éve biztosított, a mostani bővítés céljából megnövelt nagyságú ingatlanon. A telepet, amely a Vágóhíd utca vége után található, miden oldalról erdős terület veszi körbe. A kifolyó víz így már teljesen mentes a szennyeződéstől, amit napi szinten, több paraméter alapján vizsgálnak. Az őszi, három hónapos próbaidőszak – ekkor már az egész település szennyvízét az új telep kezelte – mérési eredményei minden előírt paraméternek megfeleltek. A pályázat ugyanakkor nem támogatta, hogy esetlegesen újonnan kijelölendő lakórészek ellátását lehetővé tevő fejlesztés valósuljon meg, így a környező településekhez hasonlóan Csömörön sem lehet a jövőben ingatlanokat belterületi lakó vagy üdülő övezetbe vonni (ezt egyébként az agglomerációs törvény is tiltja már).

Ezenkívül fontos eleme volt a most lezárult pályázati programnak, hogy egy új szennyvíz-csatorna szakasz is épült. A kilencvenes években, az akkori belterületi lakóövezet egészét felölelő csatornázásból technológiai okokból ugyanis kimaradt a Kálvária utca, amelyben most ősszel építették ki a hálózatot, és amihez már az azóta kialakult Kálvária közt is hozzá kapcsolták.

Az egész projekt teljes összege több mint 900 millió Ft volt, amely a ’90-es évekbeli szennyvíz-csatorna kiépítése és a 2014-es Laky bekötő út megépítése után a harmadik legnagyobb beruházás volt a rendszerváltás után Csömörön.

Megszakítás