Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Átadták az Év pedagógusa kitüntetéseket

2022 június 03. –
Önkormányzati, települési hírek

Június 3-án az önkormányzat szervezésében pedagógusnapot tartottak a művelődési házban, ahol ünnepi műsorral és vacsorával várták a helyi oktatási és nevelési intézmények pedagógusait és munkatársait. A hagyományokhoz híven az önkormányzat itt adta át az Év pedagógusa díjakat, melyet idén Balázs Mihai Zoltánné, a Nefelejcs Óvoda szlovák nemzetiségi óvodapedagógusa, valamint Pillis Cecília, az általános iskola alsós tanítója kapta. A pedagógusnapon Fábri István polgármester köszöntötte a résztvevőket, a kitüntetetteket Tormay-Lesták Mária alpolgármester méltatta.

 

Balázs Mihai Zoltánné méltatása

 

Balázs Mihai Zoltánné, Boris Katalin Anna 1956. február 17-én Medgyesegyházán született, szlovák felmenőkkel rendelkező szülők gyermekeként. Az általános iskola elvégzését követően középfokú tanulmányait már a gyerekek iránti szeretete irányította, így a Békéscsabai Szlovák Tanítási Nyelvű Gimnáziumban tanult tovább. Ezt követően a Szarvasi Óvónőképző Intézetbe járt, ahol magyar és szlovák nyelvű óvodapedagógusi diplomát szerzett.

Munkáját a Medgyesegyházi Varázserdő Óvodában kezdte meg 1976-ban, melynek intézményvezetője is volt. Az óvodától 21 év után búcsúzott el. Ez idő alatt rengeteg dolgot ismert és tapasztalt meg, nem bánta meg hogy ezt a hivatást választotta. Az itt eltöltött időszak utolsó nyolc évében óvodaigazgatóként dolgozott, ahol számos, külső szemszögből kevesebbet látott új dolgot is megtapasztalt, beleértve, hogy hogyan is képes működni egy óvoda napról napra. A medgyesegyházi évek után a Tápióságra költözött, ahol egy évig a Tápiósági Gézengúz Óvodában dolgozott, sajnos egyik helyen sem használhatta szlovák nyelvtudását. 

Mintegy tizennégy év kihagyás után, 2012-ben felfigyelt egy számára tökéletes hirdetésre, melyben egy óvodába szlovák nyelvű pedagógust kerestek. Így került a Csömöri Nefelejcs Művészeti Óvodába, melynek közössége azonnal elvarázsolta, és azóta is szívét-lelkét beleadva folytatja munkáját a szlovák nemzetiségi csoportban. Kati néni azóta a csömöri gyerekekért él, s nem csak az óvodai, hanem a szlovák közösség aktív tagjaként is tevékenykedik.

A nemzetiségi óvodai csoport gyerekeivel és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tagjaival tevékenyen vesz részt az óvodai programokban, melyen a gyerekek autentikus csömöri népviseletben kimagasló műsorral szerepelnek, különös tekintettel a Mihály-napi vásárra és a karácsonyi műsorra. Nevéhez fűződnek a Szlovák Ház udvarán megrendezésre kerülő kerti partik, melynek keretében a szülők bevonásával az óvodás csoportjának ballagást, évzárót is szervez. A Kati néni által irányított szülői közösség összeszervezése és összetartása példamutató, ez megmutatkozik a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett közösségi munkákon való aktív részvételükben is, amikor előkészítik a színvonalas rendezvényhelyszínt. A keze munkáját dicséri a Szlovák Ház kertjének pompája, melyet egész évben folyamatosan gondoz.

Az óvodai munkája mellett 2021. szeptember 1. óta oroszlánrészt vállal a szlovák napköziben. A gyerekek számára biztonságot jelent, hogy az óvodából az iskolába való menetel ellenére, Kati nénivel folytathatják az óvodában megkezdett munkát. A szülők számára nagy segítség, hogy szinte családtaghoz fordulhatnak a problémáikkal. A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett nagysikerű nyári táborok munkájában is oroszlánrészt vállal, mint szakképzett pedagógus. Külön kiemelendő, hogy a 4-5 héten át tartó táborokban vállalt feladatokat saját szabadságának terhére vállalja. A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és Csömör Nagyközség Önkormányzatának rendezvényein megjelenő tót konyha községünk lakosai körében igen népszerű, melynek Kati néni is oszlopos tagja. Csömörre érkezése után már a legelső rendezvényen beleszeretett a csömöri népviseletbe, melyet szívesen visel és népszerűsít. Folyamatosan részt vesz a Furmicska Néptánc Egyesület életében és eredményes minősítőin.

A csömöri lakosok, pedagógusok számára is példaértékű lehet Kati néni kimagasló hagyományőrző tevékenysége, mellyel megtiszteli a csömöri szlovák ősöket és a gyerekeken keresztül továbbadja az utókornak.

 

Pillis Cecília méltatása

 

 

Már kiskorában is szerette a sportokat: labdázott, mászókázott, biciklizett, 6 évesen szülei beíratták ritmikus sportgimnasztikára, majd külön tornára, később akrobatikus tornára járt, majd

a KSI Kajak-Kenu szakosztályában kezdett el kajakozni.

Igen nagy lelkesedéssel járt az edzésekre, minden hétköznapon. Még az sem riasztotta vissza, hogy egyszer belefordult a zajló Dunába, a jégtáblák közé.

Az ünnepnapokat is edzéssel töltötte, volt, hogy a Népszigettől gyalogolt haza a Gorkij fasorig, mert a rendezvények miatt nem jártak a BKV járművei. Több vidéki és fővárosi versenyen szerepelt eredményesen, egyéni és páros versenyeken is.

1979 – ben felvették a Petőfi Sándor Gimnázium testnevelés tagozatára. A gimnázium utolsó évében már visszavonult az aktív sporttól, a hangsúlyt az érettségire és a felvételire való tanulásra fektette. 1983 őszétől felvételt nyert a Budapesti Tanító Képző Főiskolatanítói szakára, ahol pedagógia – testnevelés szakkollégiumi diplomát szerzett.

 Tanítói pályáját Budapesten, a VII. kerületben kezdte.

Először a Dob utcai Általános Iskolában tanított iskolaotthonos osztályban.

Kislánya megszületését követően szintén a kerületben lévő Rottenbiller utcai általános Iskolába került, ahol nővére mellett volt napközis csoportvezető. Évekig vezettek együtt zenei tagozatos osztályokat, elsőtől negyedikig.

Kisfia megszületése után költözött családjával Csömörre.

  1. augusztusától a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola tanítója. Számos osztályt vezetett osztályfőnökként, majd napközis csoportvezetőként.

A tanítás mellett többféle képesítést is szerzett.

Többek között elvégezte a Sindelar – Zsoldos programot az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán.

Több tanfolyam elvégzése után a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán beleásta magát a Kölyökatlétika Programba.

2014 – től ezekhez az ismeretekhez csatolta a NETFIT képzést a gyakorlatban, majd egy évvel később mindezt megkoronázta a népi játék, néptánc oktatással.

2018 – ban sikeres portfólió védés után “pedagógus kettő minősítést szerzett”.

Mindezek mellett aktív szerepet vállalt és vállal az iskola pedagógiai, kulturális és sportéletében is. Résztvevője volt erdei iskoláknak, Márton-napoknak és családi napoknak,

olyan eseményeknek, mint a „Mátyás apródja” versenyek vagy a visegrádi kerékpár-versenyek, valamint a nyári táboroknak, és a téli sítáboroknak.

Osztályaiból rendszeresen kerülnek ki a jó tanuló – jó sportoló gyerekek.

Összeállítója és kísérője a körzeti akadályversenyeknek, a körzeti focibajnokságoknak, a vízilabda csapatoknak.

Évek óta rendszeres felkészítője és kísérője a körzeti atlétika diákolimpiai lány és fiú csapatnak. Állandó szervezője a sulifoci-bajnokságnak, a sportnapnak, rendszeres szervezője az alsós “Ki mit tud”?-nak, valamint az iskolák közötti kölyökatlétika versenyeknek.

Kiválóan megszervezte az iskolai tolerancia napot, amit a résztvevők a mai napig emlegetnek.

Ha valakinek “mátyásos” pólóra van szüksége, csak hozzá fordul. Gyakran vezet a gyerekeknek túrákat, legutóbb a Boglárka-túra egyik központi összefogója volt.

Tudatosan készül, innovatív, mindent elvállal, lelkiismeretesen, precízen elvégez.

Szókészletéből hiányoznak a nem, a nem tudom, a nem akarom kifejezések.

Ha az élet (vagy akár egy kolléga) váratlan, esetleg kellemetlen helyzet elé állítja, Cili akkor sem esik kétségbe, megrázza magát és mindenhez, mindenkihez pozitívan viszonyul.

Szinte soha nem hiányzik, mindig mindenben lehet rá számítani, még az utolsó utáni percben is.

Teszi a dolgát immár 36 éve, és mindig csendben, nagy hűhó nélkül, becsülettel, szorgalmasan.

Büszke anyukája egy leány és egy fiúgyermeknek és nem utolsó sorban boldog nagymamája a két lányunokának, a lányától született ikerpárnak.

 

 

Megszakítás