Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Átadták az önkormányzati Hársfa Bölcsődét

2023 november 12. –
Önkormányzati, települési hírek

November 10-én az önkormányzat a Miniszterelnökség, a bölcsőde szövetség és a helyi intézményvezetők, önkormányzati képviselők, illetve a környező települések polgármesterei – Gyuricza László Kerepes, Pintér Lajos Szada és Gulyás Tamás Nagytarcsa – jelenlétében megtartotta a Laky-kúria felújításával megvalósult önkormányzati bölcsőde hivatalos átadóünnepségét.

Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott Puskás Dániel, a Miniszterelnökség főosztályvezetője, valamint Fábri István polgármester, míg a vendégeket a megnyitó háziasszonya, Dede Marianna, a bölcsőde vezetője köszönötte.  Az eseményen, melyen a Krammer Teréz Zeneiskola növendékei léptek fel,  az épület tervezője, Zsuffa Zsolt Ybl-díjas építész is jelen volt. Puskás Dániel elmondta, hogy a Kormány a Pest megyei, illetve fővárosi agglomerációs településeken kiemelten támogatja a gyermeklétszám növekedésével összefüggő intézménybővítéseket az oktatási, nevelési és szociális szférában.Mint azt Fábri István megnyitóbeszédében elmondta, az önkormányzati bölcsőde a magánbölcsődék mellett nyújt alternatív lehetőséget a helyi kisgyermekes családok számára. A polgármester ismertette, hogy a kúria parkja és  boltíves nagy pincehelyisége –  melyet közösségi hasznosításra alakítanak ki az elkövetkező hónapokban  –  a csömörön élők számára is elérhető, látogatható lesz, mint ahogy a bölcsőde belső kialakítását  is hamarosan megmutatják a lakosoknak.

A csömöri Laky-kúria épületében 2022 nyarán kezdődött meg az önkormányzati bölcsőde kialakítása.A beruházás az épület eredeti homlokzatának helyreállításával valósult meg, így megőrizve a település egyik legrégebbi és legszebb épületét. Az új bölcsőde – az önkormányzattal ellátási szerződésben álló helyi magánbölcsődék mellett – alternatívaként szolgál majd a kisgyermekes szülők számára, és egyúttal kielégíti az elkövetkező évek várható települési gyermeklétszám növekedéséből fakadó szülői igényeket. A bölcsőde megépítését az önkormányzat a több mint 4000 m²-es, igen értékes saját ingatlanán kezdte meg. Az épületet a korábban elnyert – VEKOP-6.1.1-21-2021-00011 számú – 578,77 millió forintos pályázati támogatásból kezdte az önkormányzat megépíteni, azonban az építőanyag árak jelentős emelkedése miatt ez további 290 millió forintos támogatással egészült ki, így összesen 868 millió forintos pályázati támogatásból és   mintegy százmillió forintos önkormányzati saját forrásból épült meg az intézmény. Utóbbi összeg teremti meg az alapját az ingatlan kapcsolódó egységeinél további közösségi funkciók jövőbeni kialakításához. A bölcsőde parkjának, udvarának végleges kialakításán még dolgozik a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. és a Községgondnokság. Az intézmény a tervek szerint 2024 februárjában nyitja meg kapuit a kisgyermekes családok előtt.

Bővebb információk és a bölcsödébe való jelentkezéshez kapcsolódó dokumentumok, tájékoztatók itt érhetőek el.

Megszakítás