Üdvözöljük!

Az iskolai ebédlő és udvar fejlesztéséről egyeztettek

2019 május 11. –
Önkormányzati, települési hírek

Az elmúlt hónapokban az önkormányzat, az iskolavezetés és a tankerület több egyeztetést folytatott az iskolabővítés, az ebédlő- és az udvarfejlesztés terveiről. Május 10-én az ebédlő és az udvar fejlesztési, bővítési terveit ismertették az önkormányzat és a sport kft. vezetői a Major úti iskola étkezőjének termében.

Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester az ebédlő két ütemben történő fejlesztését vázolta fel, ami bruttó 22 millió Ft-ból, teljes egészében önkormányzati önerőből valósul meg. Idén nyáron teljes felújítást kapna az étkező rész, hogy kulturáltabb környezetben ebédelhessenek a gyermekek. Ezzel párhuzamosan elkészítik az épületbővítési terveket, aminek megvalósítása után a jelenleginél másfélszer több csömöri diák tudna egyszerre étkezni, várhatóan év végétől. A jelenlévő szülők és a pedagógusok is támogatták, hogy az étkezőbővítéssel együtt egy étkezőkonyha tervei is készüljenek el.

Az iskolai udvar felújításának terveit Kulich Gábor, a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. vezetője és Válé Flórián, a Csömöri Sport-és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. vezetője mutatta be. Ezek szerint a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) országos támogatási programjának keretében új, rekortános kézilabdapálya épülne a régi, leromlott aszfalt pálya helyett, amihez a pályázat 50%-os támogatást biztosít, a költségek másik 50%-át, bruttó 20 millió Ft-ot, az önkormányzat állja. Emellett teljesen önkormányzati önerőből önálló, udvari kosárlabdapályát is kialakítanak. A pályát zMKSZ előírásai alapján építik fel, ahogyan a térségben  másutt (pl. a tenkerületi központban, Dunakeszin is) történt. A jelenlegi udvar mérete kismértékben nőne is, ahol új játszóeszközöket telepítenének, illetve az iskolavezetés javaslatára egy nagyobb, nyitott szaletlit építenének a sportcsarnok mellett kinti iskolai foglalkozások számára. Ennek költségét az önkormányzat szintén saját költségvetéséből biztosítja, Bátovszky János iskolaigazgató úgy nyilatkozott, hogy ugyan ő már ismeri a terveket, de a többi pedagógus véleményét is ki fogja kérni ezekről.

A fórumon a szülőkön kívül megjelent  és a szülők nevében véleményt mondott Baczkó Norbert, a helyi FIDESZ elnöke és Baczkó Márk helyi FIDESZ-tag. Ők Bánhidi Balázzsal, a helyi FIDESZ alelnökével és Varga-Süveges Andrea SZMK-elnökkel kiegészülve több kifogással éltek a fejlesztésekkel szemben, amelyeket a  jelenlévő szakemberek tárgyszerűen megválaszoltak.

A fórumon résztvevőszülők többsége viszont kiegészítő javaslataik mellett támogatta az ebédlő-felújítási terveket és a későbbi bővítést. Az udvarra vonatkozó tervek is a jelenlévő szülők többségének elnyerték a tetszését, szintén módosító javaslatokkal, amelyek azonban nem a fejlesztések ellen szóltak, hanem azokat egészítették ki: pl. a kisiskola épülete melletti rézsű lépcsős, lelátószerű átalakítását kérve.

Mivel a fejlesztések elindítására a nyári szünet az alkalmas időszak, az önkormányzatnak mielőbb véglegesítenie kell a terveket, amihez várja az iskolavezetés partnerségét. Ezzel párhuzamosan a szülői SZMK is egyeztet a tervekről, és az önkormányzat azt kérte, hogy ezt a helyi pártszervezettel történt egyeztetése után a szülői képviselők bevonásával is tegye meg az SZMK elnöke.

Megszakítás