Üdvözöljük!

Beszámoló Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2018. március 8-i rendkívüli üléséről

2018 március 22. –
Képviselő-testületi beszámolók

A képviselő-testület 8 fő részvételével tartotta meg rendkívüli ülését.

1.) A Csömöri Krammer Teréz Zenei Alapfokú  Művészeti Iskolában új tanszak indítása a település népzenei hagyományainak ápolása érdekében és az iskolai létszám növelése

Tormay-Lesták Mária alpolgármester ismertette, hogy a Dunakeszi Tankerületi Központ hivatalos megkeresést intézett az önkormányzathoz, hogy véleményezze és támogassa a zeneiskola alapfeladatainak bővítését vonós és tekerő tanszakkal.

Ráduly Ildikó, a zeneiskola igazgatója kifejtette, hogy ez az első lépés a népzenei oktatás elindításához, amire nagy igény van a településen. Szabó Erzsébet a Furmicska Néptánc Egyesület, valamint Szeltner László a Csicsörke Néptánc Együttes részéről megerősítették, hogy a helyi néptánccsoportok számára is fontos a népzenei oktatás, hosszú távon jelentős segítséget nyújthat a próbákhoz és a fellépésekhez.

A képviselő-testület egyöntetűen támogatta az új tanszak elindítását a zeneiskolában.

 

2.) A Csömöri Mátyás Király Általános Iskolában szlovák nemzetiségi nevelés-oktatás elindítása szülői kezdeményezés alapján

Tormay-Lesták Mária alpolgármester ismertette, az általános iskolában a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat nemzetiségi oktatást kíván indítani önálló osztálykeretben, vagy osztályon belüli csoportbontás formájában. A Dunakeszi Tankerületi Központ hivatalos megkeresést intézett az önkormányzathoz, hogy véleményezze és támogassa az általános iskola alapfeladatainak bővítését. A képviselő-testület meghallgatta a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola képviselőit, majd megvitatta a javaslatot, és egyhangúlag támogatta szlovák nemzetiségi oktatás felmenő rendszerben történő elindítását, ami a szlovák nemzetiségi hagyományok megőrzését, valamint a nemzetiségi szülők igényeinek kielégítését szolgálja.

 

3.) Tájékoztatás a Csömöri Tót Hagyományaink Háza felújítási munkáinak minisztériumi támogatásáról

Fábri István polgármester beszámolt arról, hogy a nemzetiségi infrastrukturális keret felhasználásáról február végén döntöttek. A Csömöri Tót Hagyományaink Házának felújítására és bővítésére viszonylag jelentős, 14 millió forintot sikerült elnyerni, ám ez elmarad a megpályázott összegtől, így az 50 milliósra tervezett beruházásra az önkormányzat által biztosított önerővel együtt 39 millió forint áll rendelkezésre, a végleges terveket ennek tükrében kell majd elkészíteni.

 

Megszakítás