Üdvözöljük!

Bezárják a csömöri sportcsarnokot és a művelődési házat

2020 március 12. –
Önkormányzati, települési hírek

A két intézményen kívül a könyvtárban, a szlovák házban, az önkormányzati óvodában, a szociális alapszolgáltatási központban és a polgármesteri hivatalban sem lehet közösségi rendezvényt tartani szombattól a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

Az elmúlt két napban a helyi közösségi intézményekben sorra mondták le a rendezvényeket, és ennek a folyamatnak újabb lökést adott a szerdai, vészhelyzetre vonatkozó kormánydöntés is: a 100 fős elérő beltéri és az 500 főt elérő kültéri rendezvények megtartását a kormány betiltotta az egész országban.
 
            Az önkormányzat és a helyi intézmények egyeztetésének eredményeként ennél is szigorúbb helyi intézkedéseket hoztak Csömörön: a sportcsarnokban, a művelődési házban, a könyvtárban szinte minden eseményt, közösségi alkalmat lemondanak, amelyek közül kivételt képeznek a sportcsarnokban és a művelődési házban tartott testnevelési órák (utóbbiban a kisiskola első osztályosai járnak tornázni), amennyiben ezt az iskola igényli , mivel a kormány sok más környező országgal ellentétben nem zárta (még) be az iskolákat; továbbá egyelőre két most hétvégi bajnoki mérkőzés, mivel a kézilabda szövetség és a labdarúgó szövetség is zárt kapus mérkőzéseket rendelt el, amelyeket Csömörön is megtartanak. Nem tarthatók meg szombattól ugyanakkor az egyes csapatok edzései sem, a művelődési ház tánccsoportjainak próbái vagy egyéb klubfoglalkozások, illetve kisebb, 100 fő alatti előadások, közösségi rendezvények.
A könyvtár nyitva tart egyelőre, de ott sem rendezhetnek pl. nyilvános előadást.
 
Az önkormányzati tulajdonú épületben működő Csömöri Tót Hagyományok Háza is bezár, csak az iskolai kereteken belül zajló foglalkozások tarthatók meg, ha azt az iskola igényli, mivel a helyi általános iskola hagyományőrző és nemzetiségi osztálya itt működik délután.
 
A Szociális Alapszolgáltatási Központ tovább működik, de ott sem tarhatóak klubfoglalkozások, egyéb rendezvények.
 
A Laky utcai, önkormányzati fenntartású Nefelejcs Művészeti Óvoda működik, de itt sem tarthatóak a hétköznapi működésen túl rendezvények. A kormányzati döntés értelmében viszont a jegyző és az intézményvezető sem rendelhet el rendkívüli szünetet, amit egyébként az alapműködési törvény szerint megtehetne, így jelenleg csak a rendezvényeket és egyéb, az alapműködésen felüli közösségi foglalkozásokat korlátozhatja, amit az önkormányzat meg is tesz.
 
A Polgármesteri Hivatalban sem tartanak rendezvényt, így nyilvános esküvőket sem vállal a hivatal. A polgármester és a jegyző egyébként felére csökkentette az egy időben az épületben tartózkodó dolgozói létszámot, az otthonmaradók részben távmunkában végzik a feladataikat. Az ügyfélfogadás határozatlan ideig szünetel, és külön közleményben kérik, hogy csak sürgős, halaszthatatlan ügyben keressék az ügyintézőket telefonon vagy e-mailen.
 
 
            Az összes fenti intézkedés 2020. március 14-étől, szombattól lép életbe, határozatlan időre, és visszavonásig érvényes.
Az intézményvezetőkkel és a képviselőkkel történt előzetes egyeztetés után a csütörtök délben meghozott intézkedések részleteit Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és dr. Katona Péter jegyző közösen véglegesítette. A polgármester a következőket mondta az önkormányzati döntésekről:
 
„Csömörön rendkívüli gazdag a közösségi, kulturális- és sportélet, számos eseményre, rendezvényre sokan már hetek, hónapok óta készülünk a szervezőkkel, résztvevőkkel, érdeklődőkkel. Nem volt könnyű így ezért sem meghozni a döntést, de nagyon határozottak és egységesek voltunk az önkormányzatban, hogy lépni kell. A Magyar Kormány szerdai döntése a vészhelyzet kihirdetésével a 100 fő feletti zárt térben tartott rendezvényeket tiltja. Mindezt továbbgondolva, az intézményvezetőkkel is konzultálva, úgy ítéltük meg, hogy számos, akár kisebb térben is meghirdetett 40-50-60 fős rendezvény, klubalkalom vagy akár a sportedzések, táncpróbák szintén veszélyt jelenthetnek fertőzési szempontból. Elsősorban a gyermekes családokra gondolva vezetjük be az intézkedést szombati naptól, hogy legyen némi idejük a hétköznapok átszervezésére hétfőtől. Bízunk benne, hogy minden csömöri polgár felelősségteljesen betartja a Kormány intézkedéseit és ajánlásait, illetve megérti a helyi döntéseket is.”
Megszakítás