Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Civilek és az önkormányzat összefogása a tisztább környezetért

2011 november 19. –
Önkormányzati, települési hírek

Nem szokványos megbeszélés volt november 15-én a csömöri Polgármesteri Hivatalban. Az önkormányzat vezetői, mezőőrök, polgárőrök és civil szervezetek, helyi egyházi képviselők ültek le egy asztalhoz egy közös cél érdekében: felszámolni a külterületi illegális hulladéklerakást.

Ezen a téren 2011 a fordulat éve: nemcsak minden eddiginél sikeresebb civil szemétszedési akciókkal sikerült látványosan javítani a település környéki erdők, kirándulóhelyek, horgásztó és bevezető utak tisztaságán, hanem a helyi közösségek, vállalkozók és önkormányzat összefogása immár egy kidolgozott cselekvési programmá érett. Számos intézkedést foganatosít 2012-től a Polgármesteri Hivatal. Ezek között szerepelnek útlezárások, jelentős bírságok és rajtaütésszerű akciók is. A lakossági közreműködés továbbra is fontos része a programnak, amelyek közül az ez évihez hasonló akciók mellett új elem is szerepel egy külterületi szeméttérkép megalkotásával. Ez utóbbi az illegális hulladéktelepek kialakulásának megakadályozásában kaphat nagy szerepet.

Az önkormányzat a megelőzésre is igen nagy hangsúlyt fektet majd. Ezt egyrészt a helyi közterület-foglalási rendelet módosításával kívánja elérni, amelyben a lakossági konténer lerakásának díját csökkenti, másrészt a lakásfelújítások, ház körüli munkák során keletkező sitt elszállításában nyújt segítséget 2012-től. Minden eddiginél kiemeltebb szerepet kap a tájékoztatás. Néhány hónapon belül egy részletes kiadványt juttatnak el minden csömöri háztartásba, amelyben az összes hulladéktípus kezelésének, lerakásának és elszállításának helyi és környékbeli lehetőségeiről adnak részletes tájékoztatást. 

Fábri István polgármester, aki a külterületi illegális hulladéklerakás felszámolását célzó programot személyesen irányítja, többször is határozottan kijelentette: „Ami korábban reménytelennek tűnt, most végre reális célként lebeg előttünk: két-három év múlva nemcsak a sikeres szemétszedési akciók után, hanem rendszeresen tiszta, rendezett környezetben sétálhatunk erdeinkben, kirándulóhelyeinken, a kedvelt horgásztónál vagy a pataksétányon. Határozott önkormányzati fellépéssel és civil, lakossági összefogással ezt el tudjuk érni.” 

Megszakítás