Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Csömör Díszpolgára kitüntető címet kapott Valter Tibor

2020 augusztus 24. –
Önkormányzati, települési hírek

Csömör Nagyközség Önkormányzata idén rendhagyó módon az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségen adta a Csömör Díszpolgára kitüntetéseket.

Valter Tibor méltatása:

1971. május 8-án született Budapesten. Édesanyja, Göncz Ilona adminisztrátorként dolgozott Cinkotán –  szerető feleség, anya, később nagymama, aki mindenben támogatta családját, gyermekét, unokáit. Édesapja Valter József, jelenleg nyugdíjas, több egyetemi végzettséggel rendelkezik, autószerelőként dolgozott a rendőrségen, nyugdíjasként még néhány évig a csömöri sportcsarnokban is dolgozott.

Valter Tibor a szomszédos kerületben, Árpádföldön nőtt fel. Szüleinek Csömörön volt telkük, ahova gyakran kijártak nyaranta, így már gyerekként szívéhez nőtt a település.

A Bekecs utcai általános iskolában kezdte iskolai éveit.  Középiskolai tanulmányait – édesapja nyomdokain – a Csonka János Autószerelő Szakközépiskolában végezte.  Tudatosan készült az aktív sportolói pályafutását követő éveire: 1992-ben végzett a Testnevelési Főiskolán, ahol középfokú edzői, sportmenedzseri végzettséget szerzett.

Kisgyerek korában atletizált, majd 10 évesen a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesületben kezdett el kerékpározni. Hihetetlen szorgalma és kitartása eredményeképpen bekerült a központi edzőbázisra, és már az első KSI-ben eltöltött évben pályabajnoki címet szerzett.1982-1989 között a KSI leigazolt sportolója volt.  Nyolcszoros utánpótlás magyar bajnok lett, utánpótlás válogatottként pedig már a sport lett a legfontosabb számára, így érettségi után főállású kerékpárosként folytatta: a KSI-ből 18 évesen a Ferencváros kerékpáros csapatához igazolt, 1989-től 2001-ig volt a klub versenyzője.

Sorban nyerte a magyar bajnoki címeket, összesen 27 felnőtt bajnoki érem csillog gyűjteményében. A magyar válogatott tagjaként világbajnokságon is képviselte hazánkat.

Eközben leszerződött az olasz GS Colombina csapatához is, 1999-től 2001-ig volt e csapat sportolója is. 1992-ben kezdett építkezni Csömörön, 1996- óta pedig a faluban él. 

Ebben az évben házasodott össze feleségével, Bárd Annamáriával, aki mindenben támogatta és támogatja férjét, segítette versenyzői majd edzői pályafutását. Felesége jelenleg sportmasszőr. 1998-ban megérkezett fia, Valter Attila, akit teljesen megfertőzött apja szenvedélye, profi kerékpárosként, jelenleg a lengyel CCC Team profi országúti csapatának sikeres tagja.

2001-ben megszületett a második gyermeke, Vera, aki jelenleg tanulmányait végzi, 

idei kitűnő érettségijét követően, az ötödik év elvégzése után, egyetemre készül.

Valter Tibor 1999-ben alapította meg Csömörön a kerékpár szakosztályt és azóta lelkesen ténykedik, hogy megtalálja és kinevelje a csömöri tehetségeket.

Aktív pályafutását követően, 2001-től minden energiáját a klub létrehozása, fejlesztése, szakmai irányítása kötötte és köti le. Kezdetben saját pincéje adott otthont a kerékpárszerviznek, raktárnak, masszázságynak és mindennek, ami a sportág elengedhetetlen kelléke. Később már a Csömöri Sportcsarnokba  helyeződött a bázis. A klub egyre komolyabb méreteket öltött, egyre több csömöri versenyzővel értek el országos sikereket, megalakították az egyik legsikeresebb hazai profi egyesületet, a Cube Csömört. 

Az országúti kerékpározás mellett mind nagyobb hangsúlyt kapott a hegyi kerékpározás, a mountain bike. 

Rengeteg tehetséges csömöri gyermeknek adott célt és lehetőséget a klub, amely évek óta elismerten az egyik legeredményesebb magyar nevelő egyesületként működik. Mind a mountain bike szakág, mind az országúti kerékpározás terén is elmondható immár, hogy az utóbbi évek szinte teljes magyar élmezőnyének pályafutása Csömörről indult. Többek között Lovassy Krisztián, Parti András, Juhász Zsolt, Valter Attila és Dina Márton is sokat köszönhet Valter Tibor edzői, csapatvezetői munkájának, aki 2009-2018 között szövetségi kapitányként is tevékenykedett a hazai mountain bike szakágban. Nyolc éven át két olimpiai ciklust irányított, szakmai vezetőként részt vett a 2012-es Londoni Olimpián. 

Az Országos Kerékpáros Szövetségben jelenleg is sok feladatot vállal. Elkezdett Csömörön egy akadémiai programot, amely a legtehetségesebbeket kívánja összefogni, az ország minden szegletéből.

2013-ban szellemi atyja volt az önkormányzattal közösen megrendezett I. Csömöri Bringafesztiválnak, melynek eredményeként  először mountain bike XCO magyar kupa futamot,  majd később Magyar Bajnokság és nemzetközi versenyt  is rendeztek  a településen. Az ország egyik legnépszerűbb versenyévé fejlődött bringafesztivál a versenyzők, edzők, szülők alkotta kiváló kerékpáros közösség összefogását is dicséri.

Megszakítás