Üdvözöljük!

Csömörön tartották az idei  Falumegújítók Találkozóját

2023 október 30. –
Önkormányzati, települési hírek

A falumegújítási program feladata a falvak, a falusi életmód értékeinek megmentése a jövő számára. Olyan lakóhelyek létrehozása és fejlesztése a cél, amelyek munkahelyeket teremtenek, a kulturális élet színterei, valamint magas színvonalú életminőséget biztosítanak. 

A program – mely ma hazánkban a Belügyminisztérium gondozásában működik -, még 1988- ban osztrák kezdeményezésre jött létre – mintegy válaszul a ceausescui falurombolásra. Az akkori építésügyi és városfejlesztési minisztert keresték meg, kezdetben 8 ország és tartomány részvételével jött létre az európai munkaközösség (számuk azóta 24-re bővült).  Egyik legfontosabb eszközük az 1990 óta meghirdetett Európai Falumegújítási Díj. Ebben hazánk – kijelölt települések révén – kezdettől részt vett, de a  magyarországi díj meghirdetésére csak 2005-től került sor. 2008-tól, alulról jövő kezdeményezésként kelt életre a félévente megrendezett Falumegújítók Találkozójaazzal a céllal, hogy bemutassák és megismertessék a többi település vezetőivel a sikeres gyakorlatokat.   Májusban az esemény házigazdája Nagyvázsony település volt, idén pedig  Csömört kérték fel, hogy mutassa be jó gyakorlatait, megvalósult fejlesztéseit. Az esemény  keretében Csömör október 12-13-án számos település, így  Egyek, Alsómocsolád, Paloznak, Gönc, Kunsziget, Környe, Varsány, Iszkaszentgyörgy település több mint negyven vezetőjét, önkormányzati munkatársát látta vendégül.

A kétnapos program során a településvezetők ellátogattak a Csömöri Tót Hagyományaink Házába, ahol Szabó Erzsébet segítségével megismerkedtek a közösség hagyományőrző  tevékenységével, ellátogattak a sportpályákra és a horgásztóhoz, látogatást tettek Kiss Attila tanyáján, ahol kipróbálták a hagyományőrző íjászatot, valamint lovasbemutatót tekinthettek meg. Ezt követően a látogatók az Emlékmű közben álló Gloria Victis-emlékhelyen, valamint a Magvető Házában tettek látogatást  Esztergály Előd kalauzolása mellett.  A nap végén a  vendégek számára a Csicsörke Néptáncegyüttes tartott bemutatót a művelődési házban.

Falumegújítók szakmai konferenciája

A program második napján a vendégek a Pataksétányon és az Ulicskán  barangoltak végig, majd a Szakicska-ház látogatását követően az evangélikus gyülekezeti házban  konferencián vettek részt, melynek elején  Kendeh H. Péter evangélikus lelkész, mint a délelőtt házigazdája köszöntötte a vendégeket, majd  Fábri István polgármester „Zsákfalu a fővárosi agglomerációban, avagy közösségépítés a betelepülési hullámban” címmel tartott előadást. A polgármester kitért a lakosságszám alakulására, mely az elmúlt harminc évben több, mint a duplájára emelkedett, beszélt a helyi kulturális és közösségi élet sokszínűségéről, a civil szervezetek sokaságáról, valamint a nemzetiségi intézmények és egyházak működésének fontosságáról, illetve a nagyközségben megvalósuló, a helyi közösségek szempontjából is kiemelkedően fontos fejlesztésekről. A konferencia további részében dr. Bándi Gyula környezetjogász, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes beszélt arról, hogyan érvényesíthetőek a  fenntarthatósági szempontok  a jövő településein. Szekeres Erzsébet elnök az Összefogás  Rehabilitációs Központ munkájáról beszélt, majd Kiss Attila, a Zengő Nyíl Történelmi Újásziskola és a Kísérleti Régészműhely vezetője  tartott előadást. A nap zárásaként Madaras Attila, a Belügyminisztérium osztályvezetője,  a Falumegújítási Szakértői Bizottság elnöke az idei  Falumegújítás  pályázatot ismertette.

Megszakítás