Lassan felnő úgy egy generáció, hogy csak az üzletek polcain látnak húst, feldolgozott állapotban. A paraszti hagyományban a disznóvágás nem csupán egy család egész téli megélhetését biztosította, hanem igen gazdag szokásrendszer társult hozzá.
Ebből kaphattak ízelítőt azok a csömöriek akik múlt
szombaton ellátogattak a Szlovák Házhoz, és bekukkantottak egy valódi,
hagyományőrző, paraszti disznóvágásra. A hagyományos eszközök alkalmazása
mellett az egész napos mulatozás, a hagyományos viseletek mind-mind korhű
hangulatot teremtettek.
A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és hagyományőrző
csoportjai révén sok-sok szorgos kéz munkálkodott egész nap, s mindezt remek
hangulatban tették.
Délutánra elkészült a gőzölgő orjaleves, a töltött káposzta,
a pecsenye, a hurka és kolbász, így a résztvevők rögtön meg is kóstolhatták
azokat.
A szervezők mostantól évente meg kívánják ismételni a
hagyományőrző rendezvényt, melyre idén a csömöriek mellett Kerepesről,
Nagytarcsáról és Érsekújvárról is érkeztek vendégek.
Természetesen a rendezvény nem valósulhatott volna meg a
helyi vállalkozások és szervezetek nagyvonalú támogatása nélkül.
Támogatók:
Csömör Nagyközség Önkormányzata
Falugondnokság
Nosztalgia étterem
Baksa Gyula-Zöldséges
Non Stop Sütöde 2000 Kft.
Kormányos György
Bátorfi István
Zöldfa vendéglő
Szlovák Ház hagyományőrző csoport tagjai