Üdvözöljük!

Együtt a tisztább környezetért

2012 október 13. –
Önkormányzati, települési hírek

Összefogással pár óra alatt is látványos változást lehet elérni. Elcsépelt mondatnak tűnhet, de október 13-án ismét sokan és sokat tettek Csömör tisztaságáért.

Az őszi civil szemétszedésben hét csoport vett részt, összesen kb. 60-70 fővel. 

 

Szemétmentesítő csapatok:

Turnovszky István Kertbarát Kör – Kistarcsai úti háromszög 

Cserkészek – a Kistarcsai út végétől külterület felé

Vox Animi Vegyeskar – a Palotai út és a horgásztó környéke

Hit Gyülekezete – a Szedervölgyi-erdő környéke 

Csömöri Civil Egyesület – patakpart

Összefogás Ipari Szövetkezet – M0-alumíniumhíd és környéke, Tatárdomb 

Baptista Gyülekezet – Kölcsey utcai híd, HÉV-vágánynál

Külterületi szemét

A platón lévő hulladék külterületen volt kidobva. 

Külterületi szemét

A képen látható monitortól az erdőben szabadult meg gazdája.

Október 13-a egyúttal egy szép kezdeményezés nyitónapja is volt. A Csömöri Civil Egyesület a patakpart rendbetételével előkészítette a „terepet” a pataksétány kialakításához. A Szabadság úti patakhídtól a Bulgárkertig sétány vezet majd a patak mellett, üde színfoltja lesz a településnek. A tervek szerint közvilágítást építenek, padokat, virágokat helyeznek majd ki. A tereprendezést a Községgondnokság végzi. A civil csapat, benne több önkormányzati képviselővel, az Ulicskánál kezdte el a bozótirtást, a tervek szerint még többször megismétlik az akciót ősszel, így eljutnak a Szabadság úti patkhídig. A kőhídtól rámpás falépcső vezet majd fel a főút járdájához. Sok csömöri régi álma válik így valóra: a faluközpontból tavasszal már ki lehet sétálni a patakparton a Bulgárkertig, a Kálvária erdei szánkópályákig. Tavasszal tovább folytatják a sétány kialakítását a Rákóczi utcai hídig. Ezzel párhuzamosan az Ulicska, a települést észak-déli irányban átszelő gyalogút parkosítását is elkezdik, amelyben a többi civil szervezetet, közösséget is szeretnék bevonni.

Pataksétány rendbetétele

Szépül a patakpart a Csömöri Civil Egyesület jóvoltából.

Az önkormányzat egyik kiemelt célja a zöld területek megóvása. Az illegális hulladéklerakás ellen már számos intézkedést tettek (pl. Majorszegi-erdőnél a gépjármű forgalom korlátozása, civil szemétszedések szervezése). A sittgyűjtési akció meghirdetésével is az volt a cél, hogy a sitt ne az erdők mélyén, utak mellé kidobva „végezze”.

A tavaszi után a második, őszi sittgyűjtés is sikeres volt, kb. 90 ember választotta a sittlerakás legális formáját a Községgondnokságon. 

Sittgyujtes 

Sittlerakás legálisan 

Megszakítás