Üdvözöljük!

Elhunyt Dömötör Zoltán, Csömör Díszpolgára

2023 október 18. –
Önkormányzati, települési hírek

Dömötör Zoltán 1934. január 21-én született Csömörön. Szülei evangélikus tanítók voltak. Az elemi iskolát szülőfalujában végezte, a Corvin Mátyás Gimnáziumban Mátyásföldön érettségizett.

Továbbtanulását hivatalosan megakadályozták, ezért az Ikarus gyárban vállalt munkát, majd később az Egri Pedagógiai Főiskolán tanult tovább. Az 1956-os forradalom és szabadságharc aktív résztvevője volt Egerben, a Nemzetőrség Riadó csoportjának parancsnokaként megsérült a megmozdulásokban. Forradalmi tevékenységéért, a népi demokratikus államrend elleni szervezkedés vezetése miatt jogerősen hét évi börtönbüntetésre ítélték, amelyből 1957. március 4-től pontosan öt évet letöltött. 
Dömötör Zoltán a szabadulása után, 1990-ig 28 éven keresztül szinte csak segédmunkásként dolgozhatott, különböző munkahelyeken. 1991-ben nyugdíjba vonult.

Első feleségétől egy lány gyermeke született, jelenlegi feleségétől, Barna Ilonától, aki a Szociális Alapszolgáltatási Központ dolgozója volt, egy fia született.

A rendszerváltáskor a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) alapító tagja volt. Négy évig a polgármesteri hivatalban községgondnoki feladatokat látott el. 1993-tól tíz esztendőn keresztül az éjszakai járőrszolgálatot teljesítő Csömöri Védegylet elnöke volt.

Jelentős sportpályafutást mondhat magáénak. Kézilabdázott a Csömöri KSK, az Ikarus és az Egri Haladás csapataiban. A sportolás mellett játékvezetői vizsgát is tett. A Budai Járási Kézilabda Szövetség Elnöke, majd a Pest Megyei Kézilabda Szövetség Játékvezetői bizottságnak elnöke volt. Egy időben az ország egyik legfoglalkoztatottabb játékvezetőjeként tartották számon. Hosszú évekig a Csömöri Evangélikus Gyülekezet presbitere volt.

1993-ban rehabilitálták, mint honvédtisztet hadnagyi rendfokozatban, majd 1996-ban főhadnaggyá, idén pedig századossá léptették elő. Tagja a Honvédelmi Minisztérium Rehabilitációs Bizottságnak. Az 1956-os Magyar Nemzetőrség elnök-főparancsnokaként altábornagyi rendfokozatot kapott, a Dunamenti Nemzetőrség Budapesti és Pest megyei elnök-parancsnokaként tevékenykedett. Alelnöke volt a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetségének és a Budapesti, Pest megyei Szervezet elnöke is. Saját, szerzett jogon lett tagja a Vitézi Rendnek. Az 1956-os Vitézi Lovag Rend alapító tagja, elnöki főtanácsadója, a Nemzetközi Szent György Lovagrend Vitézi Világi Bírója volt. Dömötör Zoltán számos katonai és polgári kitüntetést kapott.

A forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján megkapta a Szabadság hőse és a Magyar Köztársaság Elnöki aranykeresztje kitüntetést. Dömötör Zoltánnak az önkormányzat 2006-ban Csömör Díszpolgára címet adományozott. Hosszan tartó betegség után, 2023. október 17-én hunyt el, 89 éves korában. Az önkormányzat épületére, az elhunyt emlékére kifüggesztették a fekete zászlót.

Megszakítás