Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Elveszik a gépjárműadót az önkormányzatoktól – újabb helyi költségvetés-módosítás szükséges

2020 április 08. –
Önkormányzati, települési hírek

A veszélyhelyzet miatt múlt héten jelentős, 100, illetve 60 milliós költségvetési tartalékot képezett az önkormányzat, döntően egészségügyi és szociális védelmi és azokkal összefüggő kiadásokra.

Szombaton jött az újabb rossz hír: minden hazai önkormányzattól elvonják az egyik fontos helyi adóbevételt, a gépjárműadót. Ezt már egyszer megtették – hívta fel a figyelmet Fábri István polgármester: 2013-ban az önkormányzati adósságátvállalással egyidejűleg – részben annak fedezésére – a korábban két évtizedig biztos települési bevételt jelentő gépjármű „súlyadó” 60%-át vonta el az állam. Idén viszont már a maradék 40%-ot is elveszik, ami újabb 40 millió Ft-os bevételkiesést jelent Csömörön.

A tegnap megjelent kormányrendelet szerint a csömöri gépjármű-tulajdonosok által március 15-ig befizetett adót teljes egészében ki kell vezetni a helyi költségvetésből és át kell utalni az államkincstárba, 10 napon belül.

Ehhez jön még a veszélyhelyzet előtti hetekben bejelentett, Csömörön kb. 150 milliósra becsült elvonási terv az iparűzési adó esetében, ami döntően a multinacionális és nagyobb hazai vállalatoknak adott központi adókedvezmények formájában jelenne meg a jövőben, ám ami másik oldalon jelentős önkormányzati bevételcsökkenést eredményez. Mindez újabb kényszerű lépéseket követel a magyarországi önkormányzatoktól.

            Az elvonásokra tekintettel, a helyi képviselő-testület tagjainak konzultációja után, döntöttek az újabb átcsoportosításokról. Csömörön a fejlesztési és működési kiadásokat nagyrészt helyi adó- és egyéb bevételek biztosítják, mindössze három fő területre érkezik érdemi központi állami támogatás: az óvodai nevelésre, az oktatási-nevelési intézményekben és az idősgondozásban zajló közétkeztetésre, továbbá a taós támogatások különböző formáiban megjelenő látványsportágakra. Az oktatás és nevelés ügye régóta prioritás az önkormányzatnál, a közétkeztetés nagy része szintén a csömöri gyermekes családokat érinti, a veszélyhelyzet idején pedig az idősek, rászorultak ellátása különösen kiemelt terület lett, ráadásul e téren a legújabb rendkívüli kormányrendeletek újabb önkormányzati feladatokra és kiadásokra kötelezik a helyi vezetést. Mindezeket figyelembe véve az oktatástól, neveléstől és a közétkeztetéstől nem tud és nem is akar elvonni költségvetési forrásokat az önkormányzat. A látványsportok (nagyrészt a futball és a futsal, kisebb részben a kézilabda) esetében viszont a felnőtt csapatoknál érdemi, több mint tízmilliós nagyságrendű működési költségcsökkentésről és racionalizálásról döntöttek, főképp, hogy a bajnokság is egy ideje szünetel. Az edzőpálya- építés önkormányzati önerejének átütemezésével pedig további harmincmillió forint szabadulhat fel idén. Ezeken a területeken az állam és az országos szövetségek komoly és folyamatos támogatásokat nyújtanak, ráadásul az eddig megismert központi gazdasági csomagokban nem terveznek érdemi csökkentéseket a látványsportok esetében. Ezenkívül itt megjelenhetnek a sokszor kommunikált magánszponzori pénzek is.

            Fábri István polgármester és Válé Flórián sport kft. ügyvezető tájékoztatása szerint az utánpótlás csapatok költségvetési támogatása, a gyermeksportolók infrastrukturális és eszközigényeinek biztosítása viszont továbbra is változatlanul megmarad az önkormányzati sport kft-n keresztül. Az ország legjobb országúti és mountain bike kerékpározóit adó szakosztály támogatása szintén biztosított, mint ahogy az (egy évvel elhalasztott) olimpiára készülő csömöri sportolók felkészülésére megszavazott összegek is maradnak a költségvetésben. Az egyre jobban fejlődő atlétika szakosztály szintén változatlan támogatásban részesül. A több mint hetven éves hagyományú kézilabdások átmenetileg némileg csökkentett költségvetéssel, de hosszú távon biztosított keretek között versenyezhetnek majd. A csömöri iskolások számára továbbra is biztosított a Csömör Sportcsarnok és a Csömöri Szabadtéri Sportközpont teljes területe, mint ahogy a szabadidős sportolók is a korábbiakhoz hasonló feltételek mellett vehetik igénybe majd a pályákat – a veszélyhelyzetes korlátozások után.

            A fentiekhez kapcsolódó hír, hogy Válé Flórián sport kft. ügyvezető levélben tájékoztatta a Dunakeszi Tankerületet, hogy az iskolabezárás idejére (vagyis amíg nincsenek testnevelés órák) lemondanak a Csömör Sportcsarnok és a szabadtéri sportközpont rezsiköltségeihez történő, szerződésben rögzített, tankerületi hozzájárulási díjról.

Megszakítás