December 5-én a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a Csömöri Tót Hagyományink Háza udvarán eleveníti fel a korabeli disznóvágás hagyományát. Az eseményen a Csömöri Tót Hagyományink Házában működő hagyományőrző csoportok az alkalomhoz illő korabeli viseletben mutatják be, a hagyományos disznóvágás eszközeit és a feldolgozás régi módszereit.
A program reggel hét órakor a disznóvágással és pörzsöléssel kezdődik, majd a tisztítás és a bontás, illetve feldolgozás munkáiba az asszonyok és a nagyobb gyerekek is bekapcsolódnak, s szorgos munkával készül el a húsleves, a töltött káposzta és a hurka-kolbász.
A rendezvény alatt idén is egész nap működik a tót konyha, ahol disznóságokat, vagyis tojásos velőt, hurkát és kolbászt, toroskáposztát valamint a jellegzetes csömöri ételeket, pl. görhönyt kóstolhatnak a vendégek, akik a hideg ellen forró tea és fűszeres forralt bor kortyolgatásával védekezhetnek.
Részletes program
Helyszín: Tót Hagyományaink Háza, Csömör, Gorkij fasor 11.