Üdvözöljük!

Fábri István polgármester Szent István-napi ünnepi beszéde

2020 augusztus 21. –
Önkormányzati, települési hírek

Tisztelt Csömöri Polgárok! Tisztelt Ünneplő Közönség! Kedves Vendégeink!
Augusztus 20-a a magyar államalapítás, Szent István király ünnepe. Ünnep ez, a szó minden tekintetben pozitív értelmében. Érezzük, más ez a nap, mint a többi nemzeti ünnepünk, emléknapunk, amelyek a dicső, hazafias tettekre, korszakalkotó eredményekre való méltán büszke emlékezés mellett, sajnos, a keserű történelmi tanulságok levonásának, a sok áldozatra való emlékezésnek vagy éppen az elszalasztott történelmi lehetőségek számbevételének az alkalmai is egyben.

Augusztus 20-a az alkotás, az értéket teremtő és az értelmes életet megalapozó munka, valamint egy ország, egy államalkotó nemzet valódi, büszke ünnepe. Így van ez nálunk is, ezt éljük meg Csömörön is az egész napos ünnepségsorozatunk alkalmával. Az evangélikus és református lelkészek közös liturgikus szolgálata mellett zajló, ma délelőtti ökumenikus imaórának helyszínt adó Csömöri Tót Hagyományok Háza nem csak a hagyományápolás, hanem az alkotó hagyományőrzés színtere is egyben. A gyönyörű csömöri népviseletet hordó idősebbekkel és az azt egyre gyakrabban és egyre nagyobb számban viselő ifjabbakkal együtt örömmel tekinthettük meg az utóbbi hónapokban megújult Szlovák Házat. Több évtizedes hagyomány a legrégebbi és legnagyobb községi társadalmi szervezet, a Turnovszky István Kertbarát Kör által szervezett kiállítás, ahol évről-évre megcsodálhatjuk a helyi gazdák terményeit, és amelyeknek termőtalaja a csömöri föld.

Idén a terménybemutató és az azt kísérő kézműves programok a járványügyi helyzet miatt ugyan elmaradtak, de nem lehet kétségünk felőle: a helyi gazdák művelik földjeiket, gondozzák kertjeiket, a kiváló minőségű és egészséges termények most is az asztalra vagy éppen a piacra kerülnek; a csömöri kézművesek is szorgalmasan alkotnak, munkáik mind több emberhez, helyi háztartásba jutnak el. Sőt! Tudjuk, idén tavasszal sok százan csatlakoztak a „Csömöri kertek legyenek termőkertek!” akcióhoz, és kezdték el művelni eddig csak díszkert funkciót betöltő ház körüli területüket. Augusztus 20-a ezt mind jelenti nekünk. A helyi emberek, a csömöri polgárok, a nagyközségünkben működő közösségek összefogásának legújabb, szimbolikus példája pedig az itt álló, most leleplezett és nemsokára megáldandó Szent István szobor.

A Római Katolikus Egyházközség kezdeményezésére elindított, Szántóné Hermányos Mária képviselő asszony koordinációjával zajló közadakozás újabb és újabb embereket, közösségeket kovácsolt össze a faluban. Mindez rámutat arra is: István király műve minden magyar, és minden csömöri polgár számára az alkotás mellett az összefogás szimbóluma is egyben. A követendő irány István és az őt támogatók számára a keresztény, az akkori viszonyok között modernnek számító Európa volt. Azt gondolom, nem lehet az irány most sem más, mint a modern, hatékony, a szolidaritáson és a leghumánusabb társadalmi értékeken alapuló Európa.

Szent István király államalapító munkájával vette kezdetét a független, erős, önálló, magyar állam története, melynek máig ható tanulságairól, aktualitásairól rövidesen dr. Zétényi Zsolt professzor úr, alkotmányjogász fog beszélni nekünk. Mit is kívánhatnék magunknak Csömör nagyközség ezen új, települési közösségünket, és hitem szerint az itt élők gondolkodását is formáló, lelkét generációkon át erősítő szobra előtt?

Legyen Magyarország boldog, összetartó, békés és sikeres polgárok országa!

Olyan, amilyennek ezer évvel ezelőtt István király megálmodta.

 

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Megszakítás