Üdvözöljük!

Fejlesztések a nagyközségben – április

2023 április 27. –
Önkormányzati, települési hírek

A nagyközségben több felújítási munkálat is zajlik, így hamarosan elkészül a horgásztó előtti kisház – melyet a lakosok is igénybe vehetnek majd – felújítása, és hamarosan megkezdődik a Vörösmarty u. 2. sz. alatti ingaltan felújítása. A bölcsődeépítés a meghatározott ütemben zajlik, jelenleg az épület belső kialakításán dolgoznak. Elkészült a körforgalom közvilágítása, és hamarosan munkálatok kezdődnek a Széchenyi utca elején. Áprilisi összefoglalónkban az aktuális fejlesztéseket mutatjuk be.

Közvilágítás kiépítése 

Az M0-s szervizút és a Laky bekötőút kereszteződésében a közelmúltban megépült körforgalomnál közvilágítást telepített az önkormányzat. A beruházáshoz sikerült olyan megoldást találni, amellyel  a korábban tervezettnél olcsóbb, ugyanakkor a közlekedés biztonságát jelentősen javító fejlesztés valósulhatott  meg. A napelemes közvilágítás kialakításához mindössze a teljes beruházási költség 1%-át  kellett csak önerőből az önkormányzatnak finanszíroznia. Az önkormányzat a közvilágítás telepítéséről- a lakossági igényeket figyelembevéve –  hozott döntést.

Felújítják a Széchenyi utca elejét

A Széchenyi utca elején (a Hősök tere és a Mogyoródi u. közötti szakaszon) a Községgondnokság hamarosan javítási munkálatokat végez majd, melynek során kicserélik az eltört esővíz-elvezető rácsot, illetve kátyúzásokat is végeznek.

Hamarosan elkészül a felújítás a horgásztó előtti kisházban

Az önkormányzat a Községgondnokság bevonásával újítja fel a horgásztó elején található épületet, amely a rekonstrukciót követően a lakosok számára is bérbe vehető lesz kisebb rendezvényekre. Az épületen kicserélték a tetőt,  a tó felé nagyobb nyílászárókat építenek be, illetve új konyhát alakítanak ki, valamint 30-40 fő leültetésére alkalmas bútorokkal rendezik be. Az önkormányzat célja, hogy helyi lakosok, baráti társaságok is használhassák a tóra néző teraszos épületet. A felújítás azok után kezdődött meg, hogy az önkormányzat még tavaly visszavette a kezelésébe a horgásztavat és környékét.

Megkezdik a Vörösmarty u. 2. sz. alatti önkormányzati ingatlan belső felújítását 

A Vörösmarty tér sarkán álló ingatlant, mely évtizedeken keresztül hentesboltként, később pedig 100 forintos boltként üzemelt, még évekkel ezelőtt vásárolta meg az önkormányzat azzal a céllal, hogy megőrizzék a településkép szempontjából fontos épületet, amelyet közösségi célú hasznosításra alakítanak ki. A régi házba és udvarba kulturális rendezvényeket és hidegkonyhai gasztronómiai szolgáltatást terveznek. Az épületen a tetőt és a homlokzatot már felújították, a belső rekonstrukciós munkálatok elvégzését idén nyárra tervezik. 

Két nagy közműfejlesztés is zajlik a településen

Két központi közműhálózat felújítása és bővítése is zajlik a településen. Ócsa és Budapest, Zugló közötti 220 kv-os elektromos távvezeték bővítését végzik, a patak melletti lápos területen lévő oszlopot megszüntetik. A DMRV Zrt. beruházásában a települést ellátó főnyomó vezeték teljes cseréje is folyamatban van.

Felújítják a HÉV-állomás épületét

Az önkormányzat és a MÁV-HÉV Zrt. együttműködésében az eddig is több fejlesztést megvalósító beruházások (bódék elbontása, parkosítás, fedett utasváró és kerékpártároló, valamint parkolók kialakítása) után idén folytatódik a HÉV-állomás felújítása. Fábri István polgármester ismét tárgyalt a MÁV-HÉV Zrt. vezetőivel, miután a cég idén elindítja a HÉV-állomás épületének rekonstrukcióját. Az önkormányzat még korábban helyi védettség alá vonta a századelős épületet, amelynek felújítása során nem csak a homlokzat eredeti helyreállítása történik meg, hanem a belső terek is megújulnak. A tervek szerint a jelenlegi, utasok által már alig használt utasváróban közösségi hasznosítású, látogatható teret alakítanak ki.

Épül a bölcsőde

A Laky-kúria felújításával épülő bölcsőde belső vakolása és  aljzatbetonozása, valamint a  gépészeti munkák elkészültek, jelenleg a külső homlokzaton dolgozik a kivitelező. A település múlt század eleji építészeti emlékét megőrző épület és parkja a lakosság számára is megtekinthető lesz az építkezés befejezését követően. Fontos cél az építészeti értékek, a településképi funkció és a jövőbeni közösségi célú hasznosítás is.

Számos új közösségi  helyet hozott létre az önkormányzat

A civil önkormányzat az elmúlt években több új ingatlant vásárolt a  helyi közösségek működésének  minél hatékonyabb  támogatására. Így például visszavették kezelésbe a horgásztavat és környékét,  ahol jelenleg is folyik a tó előtt álló épület felújítása. Évekkel korábban a régi strand téren lévő ingatlant is újra kezelésbe vette az önkormányzat, a gátőr házat felújították, a területen pedig természetismereti parkot, tanösvényt és közösségi kemencét alakítottak ki. A parkot környezettudatos eseményekhez használja az önkormányzat, és ugyanerre a célra a helyi óvodák és az iskola is igénybe veheti, valamint a csömöri közösségek is kibérelhetik. Az önkormányzat a régi Ady E. utcai orvosi rendelőben hiánypótló beruházásként  két éve vendégházat alakított ki, melyben mintegy huszonkilenc fő kulturált, fürdőszobás szobákban szállásolható el, jelenleg pedig zajlik a Vörösmarty u. sarkán található már önkormányzati tulajdonú épület felújítása. A koncepcióhoz kapcsolódóan Csömörön az elmúlt 10 évben számos új játszóteret, pihenőparkot hozott létre az önkormányzat, ezzel is támogatva a településrészi eseményeket, közösségeket.

Zöldterület-fejlesztések

A horgásztó parkoló részének átalakítása, növénytelepítések
Természetismereti park, gémeskút telepítése gyerekeknek, információs táblák bővítése
Tankert körbekerítése

Megszakítás