Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Fejlesztések a nagyközségben – május

2023 május 22. –
Önkormányzati, települési hírek

A nyárelőn is folytatódnak a fejlesztések a községben, a bölcsődében a homlokzaton és a belső burkoláson dolgoznak. A Vízműsor utcához értek a település ivóvízellátásának javítása érdekében végzett munkálatok, valamint szintén a vízhez kapcsolódóan tovább folytatódnak a patak rehabilitációs munkálatai, valamint május végére elkészül a tó melletti kis ház felújítása is.

A Csömöri-patak lápréti szakaszán egészen a természetvédelmi terület határáig az önkormányzat helyreállítja a patakmedret. Most egy újabb, kb. 800 m-es szakaszon került vissza a 1,5–2 m mély patakmederbe a vízfolyás mentén felhalmozott depónia anyaga. Ezzel sikerült elérni, hogy a természetvédelmi területen a patak vize közel a felszínen folyjon, így már biztosított a láprét vízutánpótlása. A munkálatokban az önkormányzaton kívül a Duna Ipoly Nemzeti Park, a Gödi Víztársulás és Koronczai Gábor helyi gazdálkodó vett részt.

Vízhálózat felújítása

A DMRV kivitelezésében megkezdődött a település ivóvíz-hálózatának fejlesztése. A munkálatok, melyeket már 2-3 évvel ezelőtt el akartak indítani, jelenleg a Vízműsor utcában zajlanak, ahol korábban – éppen ezekre a munkálatokra várva – ideiglenes útburkolatot épített az önkormányzat. A hálózatfejlesztés eredményeként Csömör ivóvízellátása az eddigieknél biztonságosabb lesz, így megoldást nyújt majd a nyomásproblémákra. A társaság a Dunakeszi–Fót határában lévő hálózat fejlesztését is megkezdte, mely a csömöri vízellátás szabályozását is lehetővé teszi.

Bölcsőde

A tervezettnek megfelelően folytatódik a bölcsőde építése a Laky-kúria épületének helyreállításával. Jelenleg a homlokzaton és a belső burkolási munkákon dolgozik a kivitelező.

Tankert

Körbekerítették és már aktívan működik a Palotai út mellett az önkormányzat által kialakított tankert, mely elsősorban a helyi iskolások számára biztosít lehetőséget arra, hogy a gyerekek minél jobban megismerkedhessenek a földművelés, a növény és zöldségtermesztés sajátosságaival. Az elmúlt időszakban az általános iskolások több alkalommal (pl. Föld napja eseménysorozat) is dolgoztak a területen, melyet magánszemélyek működtetnek. A megállapodás szerint az itt megtermelt növények egy részét a helyi iskolás gyerekek használják majd fel.

Hamarosan elkészülnek tó környéki rekonstrukciók

Az önkormányzat tavasszal látott neki a tó melletti kis ház felújításának, melynek során kicserélték a tetőt, új nyílászárókat építettek be, illetve új konyhát is telepítettek az épületbe. Az épületet közösségi célú hasznosításra alakították ki azzal a céllal, hogy a helyi civil szervezetek és lakosok ki tudják venni a családi rendezvényeikhez. Lapzártánkkor még az utolsó simítások zajlottak a területen, de a május végi gyereknapon már a közönség is megtekintheti a megújult épületet és környékét. Mindezek mellett a parkolót is átalakították, ezentúl a tó felé eső szakasz pihenőövezet lesz padokkal, növényekkel, míg parkolni a játszótér melletti területen lehet. (Az épület bérlési lehetőségeit hamarosan közzétesszük a www.csomor.hu oldalon.)

Megszakítás