Üdvözöljük!

Fejlesztések a nagyközségben- március

2023 március 09. –
Önkormányzati, települési hírek

Márciusban is folytatónak a fejlesztések a nagyközségben. A bölcsőde szerkezeti munkái már befejeződtek, jelenleg a gépészeten dolgozik a kivitelező. Hamarosan napelemes közvilágítást telepítenek az M0-s elkerülő és Laky bekötőút kereszteződésében megépült körforgalomnál, valamint idén megkezdődik a HÉV-állomás épületének felújítása. Mindeközben a Községgondnokság már dolgozik a horgásztó elején található ház felújításán.

Közvilágítás kiépítése

Az M0-s szervizút és a Laky bekötőút kereszteződésében a közelmúltban megépült körforgalomnál közvilágítást telepít az önkormányzat. A beruházáshoz sikerült olyan megoldást találni, amellyel  a korábban tervezettnél olcsóbb, ugyanakkor a közlekedés biztonságát jelentősen javító fejlesztés valósulhat most meg. A napelemes közvilágítás kialakításához mindössze a teljes beruházási költség 1%-át  kell csak önerőből az önkormányzatnak finanszíroznia. Az önkormányzat a közvilágítás telepítéséről még decemberben hozott döntést, ezt követték a pályáztatások, amelyek mára lezárultak, tehát hamarosan elindul a beruházás a korábban megfogalmazott lakossági igényekkel összhangban.

 

Felújítják a HÉV-állomás épületét

Az önkormányzat és a MÁV-HÉV Zrt. együttműködésében az eddig is több fejlesztést megvalósító beruházások (bódék elbontása, parkosítás, fedett utasváró és kerékpártároló, valamint parkolók kialakítása) után idén folytatódik a HÉV-állomás felújítása. Fábri István polgármester ismét tárgyalt a MÁV-HÉV Zrt. vezetőivel, miután a cég idén elindítja a HÉV-állomás épületének rekonstrukcióját. Az önkormányzat még korábban helyi védettség alá vonta a századelős épületet, amelynek felújítása során nem csak a homlokzat eredeti helyreállítása történik meg, hanem a belső terek is megújulnak. A tervek szerint a jelenlegi, utasok által már alig használt utasváróban közösségi hasznosítású, látogatható teret alakítanak ki.

 

Épül a bölcsőde

A Laky-kúria felújításával épülő bölcsőde szerkezeti munkái már elkészültek, jelenleg a gépészeten és a befejező munkálatokon dolgoznak.  A település múlt század eleji építészeti emlékét megőrző épület és parkja a lakosság számára is megtekinthető lesz az építkezés befejezését követően. Fontos cél az építészeti értékek, a településképi funkció és a jövőbeni közösségi célú hasznosítás is.

 

Felújítják a horgásztónál lévő házat

Az önkormányzat a Községgondnokság bevonásával felújítja a horgásztó elején található épületet, mely a rekonstrukciót követően a lakosok számára is bérbevehető lesz kisebb rendezvényekre. Az épületen a tó felé nagyobb nyílászárókat építenek be, illetve új konyhát alakítanak ki, valamint 30-40 fő leültetésére alkalmas bútorokat vásárolnak. Az önkormányzat célja, hogy tavasztól őszig a helyi lakosok, baráti társaságok is használhassák a tóra néző teraszos épületet. A felújítás azok után kezdődött meg, hogy az önkormányzat még tavaly visszavette a kezelésébe a horgásztavat és környékét.

 

Több jelentős fejlesztés is pályázati támogatással valósul meg

A csömöri önkormányzat évek óta sikeres az európai uniós támogatások elnyerésében. Jelenleg is zajlik az önkormányzati bölcsőde építése, és nemrég fejeződött be a Szabadság úti kerékpárút kivitelezése. Mindkét esetben jelentős mértékű, 100%os, illetve 85%-os pályázati támogatást nyert a település, ugyanakkor a 2021 óta zajló építőipari áremelkedések miatt ezekhez a beruházásokhoz komoly, százmilliós nagyságrendű önkormányzati saját forrást kellett hozzátenni, hogy a beruházások megvalósulhassanak. A bölcsőde építéséhez az önkormányzat jelentős, kétszázmilliónál is több kiegészítő támogatást kapott, a kerékpárútnál pedig áttervezéssel (egy költségesebb szakasz elhagyásával, cserében egy kisebb költségű megépítésével) is sikeres lehetett a projekt.

A Laky bekötő útM0-ás szervizút kereszteződésében kiépítendő körforgalom szinte teljes egészében pályázati pénzből épült meg, az önkormányzatnak csak a tervezést kellett finanszíroznia. A támogatást a Pest Megyei Önkormányzat biztosította. A legutóbbi sikeres pályázati értesítést a korábban teljesen önkormányzati önerőből létrehozott Csömöri Körtúra útvonalán építendő kilátó megépítésére kapta a település. Sport és rekreációs jellegű fejlesztés volt a nemrég átadott műfüves futballpálya építése is, amelyhez harmincmillió önerőt és az ingatlant biztosította az önkormányzat, a labdarúgó szövetség pedig a hetvenmilliós pályázati támogatást. Azonban az itt nemsokára elkészülő mosdókonténer teljes, tízmillió forintos költségét beleértve a közmű kiépítését is teljesen önerőből az önkormányzat állja, mint ahogy a jelentős rekreációs és intézményi központ körbekerítésének anyagi terheit is. A tízmillió forintos összköltségű tanösvény szintén teljesen saját települési forrásból valósul meg.

Az önkormányzat további pályázati források, illetve egyéb támogatások elnyerésén is dolgozik, amelyek között kiemelendőek az épületenergetikai fejlesztések (Nefelejcs Művészeti Óvoda és tűzoltószertár), a közlekedésbiztonsági beruházások (pl. az ún. mini körforgalom bővítése, a Hősök terén áthaladó út és a HÉV-átjáró átépítése), illetve a közösségi intézményi fejlesztések (művelődési ház bővítése és korszerűsítése). Az új iskola építéséhez, jelentős pénzügyi ráfordítással, az  önkormányzat biztosította a megfelelő ingatlant, és bár a kormány korábban leállított szinte minden, még nem elkezdett iskolaépítési beruházást, az önkormányzat bízik benne, hogy a gazdasági helyzet kedvező változásával az  állami beruházás elindulhat. Ehhez a település több száz milliós értékű ingatlant biztosít.

 

 

 

 

 

 

Megszakítás