Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Fejlesztések a nagyközségben novemberben

2022 november 15. –
Önkormányzati, települési hírek

Novemberben is tovább folytatódnak a fejlesztések a községben, ahol a Laky bekötőút és M0-s kereszteződésében épül a korforgalom, valamint a Kastély utcában az önkormányzati bölcsőde. A CSÖTESZ több útszakaszon fákat telepített, a Szabadság úti pataklépcső felújítása mellett elkészült több közlekedésbiztonsági beruházás is, valamint a község két pontján kerékpárszerviz állomást telepítettek.

Faültetés a CSÖTESZ kivitelezésében 

A Széchenyi utca Szabadság  út–Rákóczi út közötti szakaszán 5 db gömbjuhart és 30 cserjét  ültettek. 

A Rákóczi utca páratlan oldalán, a Széchenyitől a Deák Ferenc utcáig 17 db fát, főként juharokat ültettek el.

A Bulgárkertbe kétfajta tölgy, egy-egy fűzfa, nyárfa és égerfa kerültek. 

A Szabadság úton az új kerékpárút mellé pedig 17 ’Olmsted’ fajta juhart, 5 pirosvirágú gesztenyefát, valamint  800 cserjét és 100 évelőt ültettek.

 

 

Hamarosan elkészül a körforgalom

Zajlik a Laky bekötőút–M0-s kereszteződésében kialakítandó körforgalom megépítése. A körforgalom megépítésére az önkormányzat mintegy 190 millió forintot nyert el Pest megyei pályázati támogatáskéntl azok után, hogy a település saját költségén elkészíttette a terveket. A tervek szerint a körforgalomhoz  napelemes közvilágítást is kiépítenek. A munkálatok előre várhatóan december közepére készülnek el, használatához azonban meg kell várni a Magyar Közút és a hatósági  használatbavételi engedélyeket.

 

 

Épül a bölcsőde

A bölcsőde a Laky-kúria eredeti homlokzatának helyreállításával valósul meg, így megőrizve a település egyik legrégebbi és legszebb épületét.  Az önkormányzat a bölcsőde megépítését a korábban elnyert 100%-os támogatásból tervezte megvalósítani, azonban a napi szinten emelkedő építőanyagárak miatt mintegy kétszázmillió forintos nagyságrendű plusz költséget kell majd a településnek hozzáadnia a saját forrásaiból. A település múlt század eleji építészeti emlékét megőrző épület és parkja a lakosság számára is megtekinthető lesz az építkezés befejezését követően. Fontos cél az építészeti értékek, a településképi funkció és a jövőbeni közösségi célú hasznosítás is.

 

Pataklépcső felújítása

Felújították a pataklépcsőt a Szabadság úti lejárónál. A munkálatokat a Községgondnokság megbízásából a Larix Kft. végezte.

 

Közlekedésbiztonság

Két-két fekvőrendőrt telepített a Községgondnokság a Vágóhíd utcában és a Kacsóh Pongrác utcában.

 

Kerékpárszerelő állomások

Kerékpárszerelő állomásokat telepítettek a Bulgárkertbe az  ivókút környékére, valamint a Sportcsarnok parkoló felőli bejárata mellé.  Az egyiket a Madách 11 Rendelő Kft. adományként ajánlotta fel, a másikat az önkormányzat saját forrásból biztosította.

 

Irányhelyes kerékpárút épül

Épül az irányhelyes kerékpársáv a Kacsóh Pongrác utca és a béke tér között. A most kiépített út a Szabadság úti M0-s felüljárón áthaladó, már elkészült kerékpárútba csatlakozik be.

 

Megszakítás