Üdvözöljük!

Fejlesztések a nagyközségben nyár végén

2023 augusztus 28. –
Önkormányzati, települési hírek

Nyáron is tovább folytatódtak a fejlesztések a községben, így például elkészült a bölcsőde épülete, melynek jelenleg az udvarát építik, illetve zajlik a bútorok, játszószközök  beszerzése, elkészült a Természetismereti park gémeskútja, valamint több kisebb útjavítási  munkálat, illetve közlekedésbiztonsági beruházás is befejeződött.

Új játszóeszköz a Természetismereti parkban

A CSÖTESZ megbízásából, Patyi László kivitelezésében elkészült a Természetismereti park (Strand tér) gémeskútja. A gyerekeknek szánt gémeskutat úgy alakították ki, hogy az a patak vizét felhasználva és azt visszaforgatva működhessen. Mint arról már többször írtunk, a területen az elmúlt időszakban több fejlesztést is megvalósított az önkormányzat a CSÖTESZ közreműködésével: mezítlábas ösvény, közösségi kemence, a település vízi élővilágát bemutató tanösvény, foglalkoztató táblák, képes mesék és felújított gátőrház várja a kivételesen szép környezetben lévő parkban a látogatókat.

Bölcsőde

Befejeződtek a bölcsődeépítés munkálatai, jelenleg a bútorok, eszközök beszerzése zajlik, illetve a bölcsődevezető  pályáztatása is hamarosan lezárul, valamint megkezdődik a játszóudvar, a parkolók és a kert kialakítása a CSÖTESZ és a Községgondnokság közreműködésével.

Forgalomlassítás

Lakossági igényre a Szőlő utcában forgalomlassító útkiemelést telepített a Községgondnokság, miután ezen a szűk szakaszon az elmúlt időszakban megnövekedett az autóforgalom, és az erre közlekedők közül sokan gyorsan, több esetben igen balesetveszélyes módon közlekedtek.

Kátyúzások és kocsibeállók javítása 

A település nagyobb forgalmú útjain kijavították a kátyúkat az Aszfalt és Bontás kivitelezésében, illetve azoknál az épületeknél, amelyek kocsifelhajtója a közterületen a járdán túllóg, újraaszfaltoztak néhány  régi bejáratot is.

Forgalomlassítás a Kistarcsai úton

A Kistarcsai úton (Erzsébet utcától kifelé) a forgalom lassítása érdekében betonelemeket és sebességkorlátozást vezetett be az önkormányzat. Kérjük az erre közlekedőket, hogy fokozott elővigyázatossággal közlekedjenek a maguk és az itt élők érdekében. Az elmúlt időszakban több lakossági panasz is érkezett, miután az itt haladó autók sajnos felverték a port, ami zavarja az utca lakosait. Kérjük az autósokat, legyenek tekintettel a környéken élőkre!

Statikai vizsgálat és forgalomkorlátozás a HÉV-hídon

A MÁV-HÉV Zrt. és az önkormányzat közötti egyeztetések eredményeként döntés született arról, hogy felülvizsgálják az Emlékmű köz végén található HÉV-híd állapotát, és ezzel összefüggésben a statikai szakvélemény elkészültéig is szigorúan ellenőrzik a már hosszú ideje érvényben lévő súlykorlátozást (teherautó, illetve 3,5 tonnánál nagyobb jármű nem hajthat át a hídon). 

Az előzetes vizsgálatok alapján két dolog biztosnak tűnik. Az egyik, hogy a hídon lévő korlátokat meg kell erősíteni. Ezt a munkát várhatóan az önkormányzat végezteti el saját költségén. A veszélyes területet már el is szalagozták, aminek eredményeként leszűkült az útpálya, ezért minden erre közlekedőtől fokozott óvatosságot kérnek a munkák ideje alatt. A statikai szakvélemény elkészülte után születik döntés a további forgalomkorlátozásokról. 

A híd lábazatának és tartószerkezetének várhatóan szükségessé váló felújításáról szintén a későbbiekben határoznak majd a felek. A régi ún. Kavicsbánya HÉV-vonalon már jó ideje (az 1990-es évek második felétől) nem zajlik menetrendszerinti forgalom, bár évekkel ezelőtt fél évig, kísérleti jelleggel, Csömör–Kistarcsa–Kerepes közvetlen járat is üzemelt. Mindig használták azonban ezt a nyomvonalat is üzemi forgalom céljára, illetve a nosztalgiavonatoknak is kedvelt útvonala ez az erdő alján, igen hangulatos környezetben haladó sínpár. Kérünk minden erre közlekedőt, hogy ha teheti, kerülje el ezt a szakaszt, ezzel is csökkentve a híd terhelését, valamint az erre sétálókat kérjük, ne menjenek a korlátok közelébe!

Ivóvízhálózat bővítése

A DMRV kivitelezésében zajlik a település ivóvíz-hálózatának fejlesztése. A munkálatok, amelyeket már 2-3 évvel ezelőtt el akartak indítani, jelenleg a Vízműsor utcában  és a település több pontján is zajlanak. A hálózatfejlesztés eredményeként Csömör ivóvízellátása az eddigieknél biztonságosabb lesz, így megoldást nyújt majd a nyomásproblémákra. A társaság a  Dunakeszi-Fót határában lévő hálózat fejlesztését is megkezdte, amely a csömöri vízellátás szabályozását is lehetővé teszi.

Megszakítás