Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Fejlesztések a nagyközségben októberben

2022 október 17. –
Önkormányzati, települési hírek

Októberben is zajlanak a fejlesztések a településen, így például elkészült a Szabadság úti kerékpárút, a Laky-kúriánál épül a bölcsőde, valamint dolgoznak a körforgalom megépítésén is. Több utca aszfaltozása is befejeződött, valamint átadták tanösvény, illetve a diákok számára kialakítandó gyalogos, kerékpáros ösvény is elkészült.

Több utca felújítása is elkészült 

Az önkormányzat közösségi tér- és közterület-fejlesztési programja szerint több különböző településrész négy utcájának felújítását kezdte meg kora ősszel. Leaszfaltozták a Nap utcát, a Cinke utcát, az Akácos út pedig mart aszfalt burkolatot kapott, míg jelenleg is zajlik a   Boglárka utca aszfaltozása.  A több évet átölelő útépítési program kialakításakor az önkormányzat figyelembe veszi, hogy az adott utca mióta lakott, hány százalékos a beépítettsége, és mekkora az átmenő forgalma. A három említett utca aszfaltozását a lakókkal történt egyeztetés után kezdik meg. A beruházást önkormányzati önerőből, összesen mintegy 61,5 M Ft értékben az Aszfalt és Bontás Kft. végzi.

 

Új gyalogos és kerékpáros útvonal a suliba járó gyerekeknek

Elkészült a Vágóhíd utcaPalotai utca közötti gyalogos és kerékpáros útvonal. Az önkormányzat patakhíddal kötötte össze a területvásárlás eredményeként létrejövő új gyalogos szakaszokat. A Körmendi-hegy felől így biztonságosan, a forgalmas Rákóczi útMajor út elkerülésével érhető el a Palotai utca, onnan pedig a sportközpont és az iskola is könnyen megközelíthetővé válik, míg a másik irányba kanyarodva a horgásztavat érhetjük el. A pataksétányon áthaladó útvonalon egyúttal a kirándulók, sétálók is kellemes környezetben bandukolhatnak.

 

Átadták a tanösvényt

A Természetismereti Parkban (régi Strand tér) az önkormányzat és a CSÖTESZ tanösvényt alakított ki. A gyermekek számára elkészült tanösvényen információs és interaktív táblák ismertetik meg a gyerekeket Csömör vizes élőhelyeivel. Hogy az ösvény minél érdekesebb és informatívabb legyen a gyerekek számára, a helyi iskolás gyerekeket is bevonták, így az ő munkáik is láthatóak a természetismereti parkban. A beruházás szorosan kapcsolódik a Csömöri Körtúra Ősláp–horgásztó–Pataksétányon elérhető, vizekkel kapcsolatos, 4,5 km-es szakaszához.

 

Elkészült a Szabadság úti kerékpárút

A Szabadság úton megépült kerékpáros út lehetőséget biztosít a cinkotai tömegközlekedés és infrastruktúra (HÉV állomás és gimnáziumok) kerékpáros elérésére, ugyanakkor az út a gyalogos közlekedést is támogatja.  A most megépített úton a Szabadság út–Nagy Sándor utcától kezdődő szakaszán – mivel itt szélesebb és jól belátható útszakasz állt rendelkezésre – külön kerékpáros utat alakítottak ki, amely áthalad az M0-s felüljárón, ahol a nagyobb sebességű autós forgalom miatt különösen indokolt volt az elkülönített kerékpárút az arra bringázók biztonsága érdekében. Ugyanakkor a településen belül, a Nagy Sándor utcától a Béke térig tartó „irányhelyes” megoldás kialakítása is  hamarosan elkészül.

 

Épül a körforgalom

Szeptemberben megkezdődött a Laky bekötőútM0-s kereszteződésében kialakítandó körforgalom megépítése, miután megkapta az engedélyt az önkormányzat a Magyar Közúttól. A körforgalom megépítésére az önkormányzat mintegy 190 millió forint Pest megyei pályázati támogatást nyert el azok után, hogy a település saját költségén elkészíttette a terveket, illetve saját költségvetésből az önkormányzat napelemes közvilágítást is kiépít itt.  Az önkormányzat még nyáron írt ki közbeszerzést az építkezésre, amelyet a legjobb árat adó Úttengely Kft. végez el.  

 

Bölcsődeépítés a Laky-kúria felújításával

A Laky-kúria épületében nyár végén megkezdődött az önkormányzati bölcsőde kialakítása,  miután a képviselő-testület  júliusban kiválasztotta a megfelelő szakmai referenciákat bemutatók közül  legkedvezőbb árat adó kivitelezőt, így a munkálatokat a BAU-TRADE Kft. végzi majd.  A bölcsőde az épület eredeti homlokzatának helyreállításával valósul meg, így megőrizve a település egyik legrégebbi és legszebb épületét.  Az önkormányzati fenntartású bölcsőde, a magánbölcsődék működése mellett alternatívaként szolgál majd a kisgyerekes szülők számára. Az önkormányzat a bölcsőde megépítését a korábban elnyert  100%-os támogatásból tervezte megvalósítani, azonban a napi szinten emelkedő építőanyagárak miatt mintegy kétszáz millió forintos nagyságrendű plusz költséget kell majd a településnek hozzáadnia saját forrásaiból. A tervek szerint a település múlt század eleji építészeti emlékét megőrző épület és parkja a lakosság számára is megtekinthető lesz az építkezés befejezése után. Fontos cél az építészeti értékek, a településképi funkció és a jövőbeni közösségi célú hasznosítás is 

 

 

 

Megszakítás