Üdvözöljük!

Fejlesztések a nagyközségben

2021 február 17. –
Önkormányzati, települési hírek

Több önerős és számos pályázati forrással támogatott beruházást előkészítése zajlott a téli időszakban. A település költségvetésének véglegesítése jelenleg is zajlik. Néhány beruházás várhatóan elkezdődik vagy éppen be is fejeződik idén, melyekről az alábbiakban adunk rövid összefoglalót.

Pályázati támogatással megvalósuló nagy beruházások

Bölcsődeépítés

Jelenleg zajlik a bölcsődeépítés közbeszerzési eljárása, mely a meglévő magánbölcsődék  mellett nyújt majd új, alternatív lehetőséget a kisgyermekes családok számára. A beruházás összege bruttó 320 millió Ft, ebből Pest megyei támogatás 224 millió Ft, önkormányzati önerő  96 millió Ft.

 

Kerékpárút épül a Szabadság úti felüljárón és a Major út további szakaszán

85 % pályázati és 15% önerős finanszírozásban megkezdődik a Szabadság úti M0-s felüljárón a Magtár utcára vezető kerékpárút, illetve a Major úton a HÉV-átjáró és a Vágóhíd utca között. A beruházás összege bruttó 180 millió Ft, ebből Pest megyei támogatás  153 millió  millió Ft, önkormányzati önerő 27 millió Ft.

 

Kerékpáros központ létesül

Kilencven százalékos pályázati forrásból még idén megkezdődik a Bulgárkert melletti kerékpárközpont építése, mely a Csömör KSK kerékpárszakosztály számára ad majd otthont. Az épület versenyközpontként is funkcionál a jövőben, amivel a település eddig is kiemelkedő pozícióját tudjuk erősíteni a magyarországi kerékpár életben. Az épület bruttó 60 millió Ft állami támogatásból készül el.

Mindemellett tavasszal befejeződik a Kálvária dombon és erdőben található mountain bike pálya korszerűsítése, melyet 30 millió forintos támogatásból valósítanak meg.

 

Átadták a szennyvíztisztító-telepet

Januártól már véglegesen megkapott működési engedély birtokában üzemel a kibővített és korszerűsített szennyvíztisztító-telep a Vágóhíd utcában. A beruházás 95%-os európai uniós és 5%-os állami támogatással valósult meg, melynek kiegészítő eleme volt a Kálvária utca és köz szennyvíz-tisztító rendszerének kiépítése is.

A beruházás összege bruttó 920   millió Ft, ebből európai uniós támogatás  860 millió Ft, állami támogatás  60 millió Ft.

 

Csömöri Tót Hagyományok Háza felújítása, bővítése

A szlovák házként ismert Gorkij fasori létesítmény önkormányzati tulajdon, mely a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat székhelye és a hagyományőrzés központja, két éve pedig az általános iskola nemzetisági osztályainak délutáni foglalkozási helyszíne a mellette lévő, 2019-ben újjáépített kézilabdapályával (kispályával) együtt. 2020 év végére készült el önkormányzati önerőből, minisztériumi támogatással az épület teljes felújítása és jelentős kibővítése tetőtéri helyiségekkel és fedett színpaddal.  A beruházás összege bruttó  72 millió Ft, állami támogatás 29  millió Ft, önkormányzati önerő 43  millió Ft.

 

Jelentősebb saját, önerős fejlesztések

Kálvária utca és köz aszfaltozása

Az alapréteg és a szegélyezés már elkészült, az út aszfaltozására az időjárás függvényében kerül majd sor, illetve a Kálvária közben a tulajdonviszonyok rendezését követően. A beruházás bruttó 24 millió önkormányzati önerőből valósul meg.

Csömöri vendégház

A huszonkilenc főnek szállást adó vendégház tovább bővült egy tágas reggeliző konyhával és étkezővel, illetve megkezdődött az épület kertjének kialakítása is. A vendégház a település első szálláshelye.

Vízműsor utca, Tinódi utca  és Szedervölgyi  utca hiányzó belterületi szakaszának csatornázása

A DMRV Zrt.-vel együttműködésben 2020-ban készült el a Tinódi utca utolsó szakaszának és a Vízműsor utca szennyvíz-csatorna rendszerének kiépítése. Az üdülő övezetbe tartozó Vízműsor utcában útfelújítás is zajlott, de a végleges útburkolatot csak egy későbbi időpontban, az itt zajló jelentős magánépítkezések előrehaladásának függvényében építik ki. A csatornázás beruházásának összege a három utcára bruttó 106 millió Ft önkormányzati önerő.

Megszakítás