Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Fokozatosan oldják fel a szigorításokat

2020 május 16. –
Önkormányzati, települési hírek

TÁJÉKOZTATÓ CSÖMÖR NAGYKÖZSÉG POLGÁRAI RÉSZÉRE A SZIGORÍTÓ INTÉZKEDÉSEK FOKOZATOS FELOLDÁSÁRÓL
A legújabb kormányintézkedésekre és a hazai járványügyi helyzetre tekintettel Csömör Nagyközség Önkormányzata az elkövetkező hetekben megkezdi a szigorító intézkedések fokozatos feloldását. Minden intézkedést a csömöri polgárok számára átláthatóan, előre tervezhetően és egyértelmű szabályok szerint hozunk meg.

A döntéseknél figyelembe vesszük egyrészt településünk falusias-kertvárosias jellegét, másrészt elhelyezkedését is, vagyis hogy lakóhelyünk a fővárosi agglomerációban található, Budapesttel szinte teljesen egybeépült. 

 1. Május 18-ától Pest megyében, így Csömörön is újra megnyitnak a vendéglátóhelyek, étkezdék, cukrászdák, továbbá az élelmiszerboltok, gyógyszertárak mellett minden más boltban vásárolhatunk, igénybe vehetjük a különböző szolgáltatásokat. Javasoljuk minden csömörinek, hogy vásároljon helyi boltokban, termelői piacon és őstermelőknél, vegye igénybe a helyi szolgáltatásokat, segítsük ezzel is a csömöri vállalkozások, a települési kereskedelem újjáélesztését! Tegyük mindezt úgy, hogy közben betartjuk a kötelező higiéniai előírásokat, a szájmaszk viselését, a fertőtlenítést és az 1,5-2 méteres távolságot! A 65 év felettiek vásárlási idősávjára vonatkozó szabály továbbra is érvényben marad, az üzletekben 9-12 óra között, a termelői piacon pedig 9-10 óra között vásárolhatnak.
 2. A településen és környékén továbbra is lehetőség van kirándulásokra, sportolásra, egészségügyi sétákra. Május 18-án hétfőtől megnyitjuk a Csömöri körtúra teljes, 20 kilométeres útvonalát és a népszerű pataksétányt. Látogatható lesz továbbá teljes egészében a Kálvária-erdő, az Ősláp, a Majorszegi-erdő, a Szedervölgyi-erdő, napközben a Kitekintő pont a Vízműsoron.
 3. A szükséges fertőtlenítések elvégzése után, május 22-én péntektől a családok birtokba vehetik a település közösségi tereit, így a játszótereket, a kondi parkokat és a pihenőparkokat. A Csömöri Horgásztó szabadidős területeit június 2-án, keddi napon nyitjuk meg, és ekkortól indulhat újra a horgászat is a tavon. Javasoljuk, hogy a felnőttek a közösségi tereken való folyamatos tartózkodás esetén lehetőleg viseljenek szájmaszkot vagy az orrot, szájat eltakaró kendőt, sálat.
 4. Június 2-ától fokozatosan megnyitjuk a kulturális és sportlétesítményeket. Első lépésben a Csömöri Szabadtéri Sportközpontot, a Gorkij fasori Kispályát, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Szlovák Ház udvari részét lehet majd használni, melynek pontos feltételeit az intézmények legkésőbb május 25-ig teszik közzé. Az intézmények zárt, belső tereinek nyári hónapokra vonatkozó használati lehetőségeiről június első felében születik döntés. A könyvtári kölcsönzés június 2-ától indul újra, melynek feltételeit május 25-ig teszi közzé az intézmény.

 5. A helyi nevelési intézmények, a bölcsődék és óvodák egész nyáron tartanak majd ügyeletet. A gyermekek közösségi igényeinek kielégítése és a szülők terheinek könnyítése érdekében június 15-étől a kötelező ügyeletet kibővítjük, melynek részletes feltételeit június 5-ig teszik közzé az intézmények.
 6. A helyi általános iskola és a zeneiskola állami fenntartói döntés szerint június 2-ig biztosan zárva tart, csak ügyeletet biztosít. Az önkormányzat a központi rendeletek szerint, egyeztetve az intézményvezetőkkel, az esetleges intézményi megnyitásokkal együtt biztosítja a szükséges kapcsolódó szolgáltatásokat (parkolóhelyek, közlekedés szervezése, testnevelési órákhoz létesítmények).
 7. A Polgármesteri Hivatal június 12-ig a jelenlegi rend szerint működik, vagyis személyes ügyfélfogadás nincs, ügyeket intézni csak telefonon, e-mailen vagy postai úton lehet. Ez alól kivételt képez az esküvő és az állampolgársági eskü, melyet szigorú higiéniai előírások mellett lehet megtartani. Június 15-étől ismét lehetőség lesz személyes ügyintézésre, melynek részleteit június 5-ig tesszük közzé.
 8. Szájmaszk vagy az orrot és szájat eltakaró kendő, sál viselése a helyi rendelet, és május 18-ától már az általánosan érvényes kormányrendelet szerint is kötelező Csömörön az üzletekben, szolgáltatások igénybevételekor és a tömegközlekedési eszközökön. A közterületeken az 1,5-2 méteres távolság betartása kötelező, közösségi tereken való folyamatos tartózkodás esetén lehetőleg mindenki viseljen szájmaszkot vagy az orrot, szájat eltakaró kendőt, sálat. Sportolásnál, futásnál, kerékpározásnál vegyük figyelembe, hogy ennél nagyobb távolság betartása indokolt.
 1. Közösségi rendezvényeket, akár nyitott, akár zárt térben, az erre vonatkozó állami előírások megváltozásáig, továbbra sem lehet tartani. Kivétel a vallási közösségek szertartásai, amelyek megtartásáról az egyházak maguk dönthetnek, valamint a polgári házasság kötés és temetés. A legújabb kormányrendelet már azt is lehetővé teszi, hogy június 1-től a házasságkötést vagy temetést követő családi rendezvény 200 főig megtartható.
 2. A Csömöri Egészségházban a felnőtt háziorvosi, a gyermekorvosi, a védőnői és a fogorvosi ellátás is zavartalanul működik. Kérünk azonban mindenkit, hogy az orvosokat, védőnőket minden esetben előzetesen telefonon hívják fel, és ha mindenképpen szükséges a rendelésen való személyes megjelenés, egyeztessenek időpontot. A receptek felírását lehetőleg szintén telefonon, vagy e-mailen intézzék! Az egészségház épületében való tartózkodáskor szájmaszk vagy azt helyettesítő, szájat és orrot eltakaró kendő viselése kötelező.

 

A koronavírus-járvány megállításához, hatékony lassításához mindnyájunknak be kell tartanunk a központi és a települési rendelkezéseket, illetve az ehhez kapcsolódó ajánlásokat.

Csömör lakói abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy kertes házakban élnek, így nem egy bezárt lakótelepi vagy bérlakásos környezetben kell a mindennapjaikat eltölteniük a veszélyhelyzet járványügyi intézkedéseinek idején.

A „Maradj otthon!” országos jelmondata mellett így nem véletlenül vallották-vallják sokan azt is, hogy „Otthon lenni jó – Csömörön!”

 

 1. május 16.

 

 

Fábri István   s.k.                              Tormay-Lesták Mária s.k.
polgármester                                     alpolgármester

 

Megszakítás