Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Fontosabb települési események, önkormányzati intézkedések

2012 január 19. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2011. december 162012. január 19. közötti időszakról.

– Összefoglalás –

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

2012. január 19-én megtartott ülésére.)

1.) December 16-án a település önkormányzatának képviseletében részt vettem a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás év végi utolsó ülésén. A Gödöllőn megtartott polgármesteri találkozón a 12 település megjelent vezetői elfogadták többek között a háromnegyedévi költségvetést és a jövő évi költségvetési koncepciót. Dr. Gémesi György gödöllői polgármester, a kistérségi társulás elnöke megköszönte az önkormányzatok egész évi munkáját a társulásban.

2.) December 16-án Rimóczi Sándor Vilmos polgármester meghívására Nagytarcsán részt vettem a helyi Blaskovits Oszkár Általános Iskola nagyrészt pályázati forrásból megvalósult, több mint százmillió forint összértékű épületenergetikai beruházásának átadó ünnepségén. 

3.) December 16-án rendezték a csömöri római katolikus templomban a Vox Animi Vegyeskar hagyományos ádventi, évzáró koncertjét, melyen az önkormányzat képviseletében voltam jelen.

4.) December 17-én a Petőfi Sándor Művelődési Ház adott otthont a nagyszabású, hagyományos karácsonyváró programsorozatnak. Újdonságként a Csomópont Tehetséggondozó Program csömöri, budapesti XV. és XIV. kerületi ifjú tehetségei léptek fel nagy sikerrel. Karacs Miklós és Markos-Preszy Katica szervezők felkérésére az önkormányzat nevében köszöntöttem a résztvevőket és a közönséget, egyúttal bejelentettük a január 27-én tartandó újabb válogatót, illetve a március 24-ére tervezett regionális gálakoncertet a csömöri sportcsarnokban. A karácsonyváró program második blokkjában a helyi hagyományőrző és iskolás csoportok műsorára került sor, amelyet G. Tóháti Ilona, a művelődési ház igazgatója konferált fel. A Hősök terén a civil közösségek kirakodó vására a már megszokott ünnepi hangulatban zajlott. A rendezvényen Biró Attila alpolgármester, Tormay-Lesták Mária és Pásztor Sándor képviselők is jelen voltak.

 

5.) December 18-án a katolikus egyházközség énekkara és az Amantis Kamarakórus közreműködésével zárult a Német Nemzetiségi Önkormányzat adventi rendezvény-sorozata, szintén a  Hősök terén. 

6.) December 20-án rendezte meg a Szociális Alapszolgáltatási Központ és a Petőfi Sándor Művelődési Ház az Idősek karácsonya—Szeretetünnepet. A teltházas, meghitt hangulatú kulturális eseményen 280 db ajándékcsomagokat adott át a Családsegítő Közalapítvány, amelyet adományokból állítottak össze. Az önkormányzat nevében köszöntöttem az idős csömöri polgárokat, jelen volt az eseményen Dr. Szarka Zsuzsanna és Pásztor Sándor képviselőtársam is. Karácsony előtt még további, 70 db személyre szóló csomagot juttatott el az alapítvány rászoruló családok és egyedülállóak részére.

7.) December 20-án a polgármesteri hivatalban tájékoztató megbeszélésre hívtuk a Csömöri Horgász Egyesület tagjait a horgásztó működtetése kapcsán felmerült problémák tárgyában. A megjelent kb. 50 horgásszal és Radványi Róbert elnökkel ismertettem a képviselő-testületi döntést, miszerint pályáztatási kötelezettség be nem tartása miatt semmisnek tekintjük a bérleti szerződést. A más szempontból is szabálytalan és környezetszennyező működés miatt hozott intézkedésekről Biró Attila alpolgármester és dr. Katona Péter jegyző adott tájékoztatást. A horgászegyesület vezetése úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzati döntés ellenére érvényesnek tekinti a szerződést, így további egyeztetés várható az ügyben. 

8.) December 21-én a helyi kerékpáros közlekedés fejlesztéséről a polgármesteri hivatalban egyeztetettem László Jánossal, a Magyar Kerékpárosklub elnökével. A megbeszélésen jelen volt Biró Attila alpolgármester és Stankovics Andor, a kerékpárosklub kelet-pesti régiójának képviselője. Az országos szervezet több területen ajánlotta fel segítségét a csömöri önkormányzatnak. 

9.) December 23-án az önkormányzat nevében a Szociális Alapszolgáltatási Központ munkatársainak köszöntük meg a legkritikusabb téli hónapokban is erőn felül végzett, áldozatkész munkát. Az idősek klubjában Hegyesiné Nagy Ibolya intézményvezető, több munkatársa és idős csömöri polgárok fogadtak minket, ahova elkísért dr. Szarka Zsuzsanna képviselő, a Népjóléti Bizottság elnöke és Félegyházy-Sütő Eszter kommunikációs vezető.

10.) December 23-án juttattuk el minden helyi háztartásba az igazi kuriózumnak számító, régi csömöri fényképekkel illusztrált 2012-es naptárat. A fotókat a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat bocsátotta a készítők rendelkezésére, a képek helyszíneinek és szereplőinek igen nagy helyismeretet igénylő azonosítása dr. Ákoshegyiné Krizsán Annának és Szabó Erzsébetnek köszönhető.

11.) Az egyházak helyi közösségei (római katolikus, evangélikus, baptista, református) megtartották hagyományoss karácsonyi rendezvényeiket, templomi alkalmaikat, amelyeken a település lakosságának jelentős hányada részt vett.

12.) Január 2-ától jelentős környezetvédelmi vonatkozású intézkedést hozott az Auchan áruházlánc. A környezettudatos gondolkodást erősítve a cég kivonta az ingyenes nejlon szatyrokat az áruházaiból. A megváltozott szemléletről már a helyi áruházban is találkozhattak a csömöri polgárok.

13.) Január 11-én Pásztor Sándor önkormányzati képviselő, bizottsági elnök vezetésével az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság ülésére került sor.

14.) Január 12-én Fábri István polgármester, Biró Attila alpolgármester és Tihanyi Ferenc környezetvédelmi tanácsnok a hivatalban találkozott Zsembáné Trencsényi Gizella Zsuzsannával, Pest Megyei Természetbarát Szövetség elnökével és Sipos Istvánnal, a helyi túraszakosztály vezetőjével. Célunk, hogy a település kerüljön fel újra a Gödöllői-dombság turista térképére és minél több természetbarát látogasson el a faluba, ismerje meg a nagyközség természeti értékeit. Ennek érdekében az önkormányzat felvállalta, hogy segít rendbehozni és fenntartani a turistajelzéseket, kijelölni új turistaútvonalat.

15.) Január 12-én kiválasztotta a képviselő-testület által kijelölt ad hoc bizottság a zeneiskola tetőszerkezetének felújítását végző céget. A 6 beérkezett árajánlat között igen nagy volt a különbség: a legalacsonyabb összeg 17,4, a legmagasabb 30,5 millió forint volt. Többszöri egyeztetés után végül a budapesti, XVI. kerületi székhelyű Larix Faház Kft. nyerte el a megbízást. A tetőszerkezet teljes újjáépítése mellett a födém megerősítési és szigetelési munkákat is végeznek majd. A teljes körű átadásra tavasszal kerül sor, így 2012 ősztől ismét birtokba vehetik majd a zeneiskolások és az első osztályos általános iskolások a Szabadság úti épületet.

16.) Január 12-én dr. Szarka Zsuzsanna elnöklete mellett ülésezett a Népjóléti Bizottság. Szintén ekkor került sor a Eigler Tamás vezetésével a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság ülésére.

17.) Január 12-én ünnepelte magyarországi cégalapításának 20. évfordulóját a Procter&Gamble Magyarország Nagykereskedelmi Kkt. A gálaesten jelentették be, hogy a londoni olimpián a P&G lesz a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos támogatója.  Az eseményen jelen voltak a cég közép-európai vezetői és a Csömörön működő Hyginett Kft. igazgatója, Oliver Geuther is. A budapesti Bosco Hotelben lezajlott rendezvényre önkormányzatunk képviseletében voltam jelen, ahol a bemutatott filmösszeállításban a cég és a település hagyományosan jó kapcsolatáról beszéltem.

18.) Január 14-én az egészségügyi dolgozók báljával elkezdődött Csömörön a báli szezon. Az „Első Bál” sztárvendége a Junior Prima-díjas In Medias Brass Quintet volt, fellépett még Csengery Attila, Füredi Nikolett és Egyházi Géza is. A bál házigazdái Madarasné dr. Hülitzer Katinka és dr. Szarka Zsuzsanna voltak.

19.) Január 16-án, hétfőn este került sor a Holdfény Terasz elnevezésű szórakozóhelyen egy egyeztető megbeszélésre, amelyen az önkormányzat részéről részt vett Kovács Jánosné, az igazgatási osztály vezetője, dr. Katona Péter jegyző, Pásztor Sándor képviselő, az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke és jómagam; az üzemeltetők, valamint a környékbeli lakosok, akik az elmúlt hetekben több ízben panasszal éltek a szórakozóhely működésével, főként a hangos éjszakai zenével és utcai hangoskodással kapcsolatban.

20.) Január 17-én az Oktatási, Sport- és Kulturális Bizottság tartotta ülését Tormay-Lesták Mária képviselő elnökletével. Az ülésen az önkormányzat oktatási és kulturális intézményeinek vezetői ismertették jövő évi költségvetési igényeiket.

21.) A 3-as számú bekötőút megépítésére a  Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzési eljárást írt ki. Az ajánlatokat 2012. február 1-ig kell leadni. A kiírás szerint a munkálatokkal 2012.  augusztusáig  kell elkészülni.

*****

— A következő, rendes testületi ülésre várhatóan 2012. február 16-án kerül sor. 

Fábri István s.k.

polgármester

Megszakítás