Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Hagyományokat ápoló osztály indult az általános iskolában

2017 február 21. –
Önkormányzati, települési hírek

A 2016/17-es tanévben a Mátyás Király Általános Iskola 1. C osztályával elindult a tót hagyományőrzés a csömöri oktatás keretein belül. Sokan közülük már óvodában elkezdték az ismerkedést a csömöri tót hagyományokkal, de az újonnan bekapcsolódó gyerekek is lelkesen csatlakoztak az új lehetőséghez.

Szabó Erzsébetnek, a helyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökének és a Csömöri Tót Hagyományok Háza vezetőjének köszönhetően ezentúl az óvoda után is folytathatják a hagyományok ápolását a gyerekek.

-Várakozáson felül jól sikerült az indulás. A gyerekek nagyon élvezik a heti két Tót Hagyományok Házában töltött délutánt, szeretik a néptáncot, és a nyelvtanulással is szépen haladnak. Nincs annál jobb, amikor egy-egy szülőtől kapunk visszajelzést, hogy a diákok otthon is megmutatják, amiket tanulnak. Mindent elkövetünk, hogy támogassuk a hagyományőrző osztályt, és az egész település múltja és jövője szempontjából fontos, hogy legyen, aki továbbviszi közös értékeinket.

Balázs Mihai Zoltánné a Kéknefelejcs óvoda pedagógusaként elkötelezett hagyományőrző. Immár harmadik éve működik a szlovák nemzetiségi vegyes csoport, nagyon jó tapasztalatokkal és visszajelzésekkel.

– Csodás dolog a részesének lenni annak, ahogy a legkisebbek megtalálják a kapcsolódást az ősök által is ápolt gyökerekhez. Egyre több olyan család csatlakozik a csoporthoz, akiknek csömöri tót felmenőik vannak, de olyanok is jönnek, akik felismerik, hogy csak hasznára lehet a gyereknek, ha megismerkedik a hagyományainkkal. A Tót Hagyományok Házával szoros a kapcsolatunk, öröm nézni, ahogy a rendezvényeken megjelenik a sok csillogó szemű gyerek, és láthatóan szívük-lelkük ott van az általuk készített csigatésztában, vagy bármi másban, ami születik a kezük által. A vegyes csoport is ideális megoldás pedagógia szempontból, nálunk a kisebbek a nagyoktól lesik el az óvodai létet, a nagyobbak pedig segítik, óvják a kicsiket. Jó érzés, hogy ez a folyamat nem ér véget az óvodával és tudják folytatni az elkezdett utat az iskolában is.
Román Eszter az 1. C osztályfőnökeként aktív részese hagyományőrző osztály születésének. Az első időszak alapján úgy érzi, még ő is tanulja, hogyan működhet jól az új kezdeményezés, de sikerrel veszi a kihívásokat.

– Osztályunk abban különbözik a többitől, hogy szerdán és pénteken délután a napközi idejét a Tót Hagyományok Házában töltjük különböző aktuális és ünnepkörök köré épülő foglalkozásokkal. Ősszel részt vettünk kukoricamorzsoláson, disznóvágáson, gyúrtunk tésztát. A részvétel természetesen nem kötelező, de úgy tűnik, nem kell biztatni a gyereket, szívesen csatlakoznak a jobbnál jobb programokhoz. Heti két testnevelés órájuk néptáncóra, a nyelvet pedig Anna nénitől tanulják a gyerekek, verseket, mondókákat, alap társalgási fordulatokat sajátítanak el. Mindenki, akinek szívügye ez az osztály, rengeteg segítséget nyújt abban, hogy sikerrel működjön, remélem az osztály maga lesz a bizonyíték arra, hogy érdemes folytatni a jövőben ezt az utat, hiszen szükség és igény van rá, ez mára nem kérdés.

Programok a 2017/18. tanévre az 1. osztály tanulói számára:

Napközis foglalkozás keretén belül a tanítási hét 2 délutánján a Tót Hagyományok Házában a következő foglalkozásokat tartják:

1. A tanítási hét 2 testnevelés órája helyett az iskolában

* Hagyományőrző gyermekjátékok

* Kis-magyarországi néptáncok elsajátítása

* helyi hagyományok őrzése: dalocskák, népszokások,táncok.

2. Szlovák nyelvű társalgási foglalkozás (kapcsolódva a testnevelési órákhoz)

* Hagyományokon alapuló kézműves foglalkozások (ünnepi készülődés)

* Szókincs-fejlesztés keretén belül mondókák, kiszámolók, dalok tanulása

* Ingyenesen biztosítjuk a gyerekek részére a szlovák nyelv tanulásához szükséges felszereléseket.

A felsorolt foglalkozások NEM JELENTENEK TÖBBLETÓRÁT a résztvevő 1. osztályos tanulók számára!

További információ:

Horváth Ildikó

Telefon: 06-30/555-2055

Megszakítás