Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Hagyományőrző disznóvágás

2015 december 01. –
Önkormányzati, települési hírek

December 5-én a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat a Csömöri Tót Hagyományink Háza udvarán eleveníti fel a korabeli disznóvágás hagyományát. Az eseményen a Csömöri Tót Hagyományink Házában működő hagyományőrző csoportok az alkalomhoz illő korabeli viseletben mutatják be, a hagyományos disznóvágás eszközeit és a feldolgozás régi módszereit.

A program reggel hét órakor a disznóvágással és pörzsöléssel  kezdődik, majd a tisztítás és a bontás, illetve feldolgozás munkáiba az asszonyok és a nagyobb gyerekek is bekapcsolódnak,  s  szorgos munkával készül el a húsleves, a töltött káposzta és a hurka-kolbász.

A rendezvény alatt idén is egész nap működik a tót konyha, ahol disznóságokat, vagyis tojásos velőt, hurkát és kolbászt, toroskáposztát valamint a jellegzetes csömöri ételeket, pl. görhönyt kóstolhatnak a vendégek, akik a hideg ellen forró tea és fűszeres forralt bor kortyolgatásával védekezhetnek.

 

Részletes program

07:00-tól         Disznóvárás fogópálinkával
07:30-tól         Disznó perzselése, tisztítása, mosása
08:00-tól         Rendfa felállítása, disznó felbontása, húsok szortírozása abalében  főzése
09.00-tól         Folyamatosan kapható hurka és kolbász. Sült vér és velőkóstoló
10:00-tól         Nóta sátor
11:00-tól         A kolbász készítéséhez szükséges hús összeállítása, darabolása, darálása, fűszerezése, kolbásztöltés
11:30-tól         Kolbász sütésének megkezdése
12:00-tól         Az abalében megfőtt húsok kivétele, darabolása, darálása, fűszerezése, hurkatöltés. Toroskáposzta kóstoló.
15:00              A rendezvény zárása

Helyszín: Tót Hagyományaink Háza,  Csömör, Gorkij fasor 11.

 

Megszakítás