Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Helytörténeti programsorozat indul

2015 október 05. –
Önkormányzati, települési hírek

Idén ünnepeljük Csömör újratelepítésének 300., illetve első okleveles említésének 880. évfordulóját. E neves évfordulók alkalmából a Szüreti mulatsággal ünnepi programsorozat kezdődött, melynek célja, hogy minél sokoldalúbban elevenítsük fel településünk történetének különböző fontos eseményeit, hozzájárulva ezzel szűkebb otthonunk múltjának megismeréséhez, a települési identitás erősítéséhez.

Elsőként október 9-én, pénteken 18 órakor kezdődik a művelődési ház galéria termében a Csömör 300 éve című kiállítás megnyitója, melyet csömöri polgárok fényképeiből állítottak össze. A kiállítást Winkler Ágnes történelemtanár, Csömör történetének kutatója nyitja meg.

A programsorozat következő eseménye október 16-án, pénteken 18 órakor lesz, szintén a művelődési házban, a kiállítás helyszínéül szolgáló sarokteremben. Ezen az alkalmon Csömör történetének kiemelkedő eseményei a XX. században címmel az elmúlt fél évszázad településvezetői (dr. Paulovics Mihály tanácselnök, Bátovszki György és Fábri István polgármesterek) beszélgetnek településünk jelentős történéseiről. A beszélgetést Takács László pedagógus vezeti majd.

A helytörténeti programok később is folytatódnak, a tervek szerint havonta legalább egy alkalommal rendeznek majd az alábbi témákban előadásokat.

2015 november

Csömör újratelepítése: előadás a Vattay és a Grassalkovich család

településtörténeti jelentőségéről

 

2015 december

Amire büszkénk vagyunk, ami fontos nekünk… : az iskola, az óvoda

és a csömöri kézilabda történetének feldolgozása

Helytörténeti vetélkedő iskolásoknak

 

2016-ra tervezett programok

Csömör régészeti emlékei

Katonasírok Csömörön. A település a II. világháborúban

Helytörténeti, kulturális és természetvédelmi gyalogos és kerékpáros körtúra felavatása

Evangélikus egyházi szlovák nyelvemlékek

Vallási hagyományok Csömörön

Egyházi emlékhelyeink. Népi játszótér felavatása a római katolikus egyházközség parkjában

Sváb őseink nyomában

A helyi zsidó közösség

HÉV-nosztalgia járat

 

A programok pontos dátumát a Légy ott magazin aktuális számában, illetve a www.csomor.hu honlapon és a Csömör aktuális Facebook oldalon tesszük közzé.

 

Megszakítás