Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Hivatalosan is átadták a csömöri református templomot

2020 november 02. –
Önkormányzati, települési hírek

A reformáció ünnepnapján, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével és köszöntő beszéde mellett avatták fel a csömöri református templomot október 31-én délelőtt. A hálaadó istentiszteleten Balogh Zoltán lelkipásztor hirdetett igét. Az ünnepi alkalom vendégeit Esztergály Előd helyi református lelkész köszöntötte. Az eseményen Tuzson Bence országgyűlési képviselő is részt vett. Az önkormányzat részéről Fábri István polgármester volt jelen az ünnepi alkalmon, amelyen a járványügyi helyzet miatt csak korlátozott számú vendéget tudtak fogadni. Az istentiszteletre meghívót kaptak a helyi történeti egyházak képviselői is: Kendeh Péter evangélikus lelkész, Pető Gábor katolikus plébános és Eszes Zoltán baptista lelkész.

A több állami és országos egyházi vezető részvételével lezajlott eseményt felvételről a Duna TV nézői is láthatták aznap délután.

Az önkormányzat által korábban ingyenesen átadott, több mint kétezer négyzetméteres, mai áron kb. 50 millió Ft értékű Emlékmű utcai telken négy évvel ezelőtt gyülekezeti ház és lelkészlakás építésébe kezdtek az egyházközség tagjai. Közadakozásból több mint 30 millió Ft gyűlt össze, amihez az önkormányzat további 9 millió Ft-tal, az országos egyház több tízmillió forinttal járult hozzá. A végül százmillió Ft-ot is meghaladó beruházás 2018-ban fejeződött be, amikor az új templom alapkőletételére is sor került. Innentől jelentős, több mint 200 millió Ft-os állami támogatással kezdődött a Magvető Háza névre keresztelt templom építése, majd újabb országos egyházi támogatás is kellett annak befejezéséhez. Eredetileg idén pünkösdkor tervezték az átadó ünnepséget – ekkorra az önkormányzat települési saját forrásból leaszfaltozta az utcát, az egyház pedig az állami támogatás részeként a parkolókat készíttette el -, de a járványügyi helyzet miatt ezt őszre halasztották.

A modern, ám régi építészeti-díszítési elemeket is felvonultató, különböző kárpát-medencei tájegységek stílusjegyeit megjelenítő, kazettás mennyezetű épületet Berzsák Zoltán építész tervezte, aki maga is református. Érdekesség, hogy a kivitelezést a közbeszerzési pályázaton nyertes Uhnrinwest Kft. végezte, akinek tulajdonosa és ügyvezetője, Uhrin Sándor régi csömöri evangélikus család tagja. A tervező a cég honlapján beszélt korábban a tervezési folyamatról, elképzeléseiről, az erről készült interjú itt olvasható. Az elmúlt évtizedekben a több évszázados csömöri tradícióval rendelkező, nagy létszámú helyi evangélikus gyülekezet fogadta be a sokáig gyülekezeti otthonnal és templommal nem rendelkező reformátusokat.

Szomorú aktualitás, hogy éppen a héten hunyt el Agárdi Mihály korábbi önkormányzati képviselő, aki a helyi református közösség otthonteremtésének egyik legnagyobb támogatója volt, és aki presbiterként az átmeneti időben szülői házát ajánlotta fel lelkészi hivatalnak.

Fotó: Takács Zoltán

Megszakítás