Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Hulladékhelyzet, környezetvédelem és helyi kezdeményezések

2018 november 22. –
Önkormányzati, települési hírek

Az idei ősz nagy kontrasztja a Pest és Nógrád megyei szemétszállítás összeomlása és az éppen ezekben a hetekben esedékes, térségi szinten is egyedüli csömöri akciók, intézkedések.A zöldhulladék-szállítás több hetes leállását követően ugyan a szolgáltató újraindította a lomb begyűjtését, azonban a fekete zsákokba kihelyezett zöldet nem viszi el. Így az önkormányzat külön költségkeret biztosításával elszállítja azokat.

2012 óta a térségben szinte egyedüliként vezette be a csömöri önkormányzat a lakossági sitt, Nikecell és autógumi-gyűjtést, melyet évente kétszer szervez meg, immár az önkormányzati CSÖTESZ Kft. a Községgondnokság területén. Az akciókkal azoknak a csömöri lakosoknak a dolgát szeretnék megkönnyíteni, akiknek a  kisebb felújításból származó, viszonylag kevés mennyiségű sitt elhelyezése gondot okoz, illetve akiknek  problémát jelent a használaton kívüli  kerékpár-,  motorkerékpár- vagy autógumi elhelyezése. 

Mindezek mellett az önkormányzat több, rendszeres  akciót is szervez a környezetvédelem jegyében. Az első nagy  megmozdulás még 2011-ben volt, amikor a civil csoportok aktivistái és a helyi vállalkozók közösen mintegy 270 tonna illegális szemetet gyűjtöttek össze a falu külterületi részein.  A civil szemétgyűjtést azóta  évente kétszer ismétlik meg.  Az  illegális szemétlerakásokat a polgárőrök és rendőrség bevonásával próbálják visszaszorítani, éjszakai és napközben is rendszeres ellenőrzéseket tartanak.  A lakossági zöldhulladék-gyűjtést is évek óta biztosítják,  ugyanakkor a 2017-2021-es közösségi tér- és közterület-fejlesztési programban  a rekreációs fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektettek.  Így újítják fel például a Pataksétányt, mely a Jókai utcától egészen a Horgásztóig biztosít majd kellemes sétalehetőséget.  A régi strand területe is újra a csömörieké, ahova  ökoparkot, a közelbe pedig  erdei iskolát terveznek, az erdőterületek  folyamatos visszavásárlásával pedig a település értékes zöld felületeinek megtartását, gondozását célozták meg.  Nem véletlen, hogy a környezettudatos intézkedések hatására  az idei település-fejlesztési fórumra dr. Bándi Gyula zöld ombudsman is elfogadta az önkormányzat meghívását,  és előadást tart majd.

Az utóbbi években az illegális hulladéklerakás és civil szemétgyűjtés hatásai jól érzékelhetőek, hiszen jelentősen visszaszorították a környezetszennyezéseket, így  mára nagyságrendekkel  csökkent, a korábbinak kevesebb mint egytizede a külterületen lerakott hulladék. Feladat azért még bőven akad, hisz rendszeresen kell összegyűjteni kisebb-nagyobb illegális szemétkupacot néhány, szerencsére általában nem annyira frekventált helyen.

Megszakítás