Üdvözöljük!

Idén Csömör teljes főúthálózata megújul

2014 január 28. –
Önkormányzati, települési hírek

Várhatóan a február 13-i képviselő-testületi ülésen dönt véglegesen az önkormányzat a 2014. év fejlesztési terveiről, ám korábbi elhatározás szerint több fontosabb beruházás tervezése zajlik már nagy erővel. Az alapelv most is ugyanaz, mint a 2013-as fejlesztéseknél: saját plusz bevételekre támaszkodva, hitel felvétele nélkül valósulnak meg a fejlesztések Csömörön. Néhány esetben európai uniós pályázati támogatást sikerült nyerni.

A 2013-as év talán leglátványosabb beruházása a Major út, Jókai utca felújítása, illetve a Szabadság út–Béke tér rekonstrukciója volt. Több évtized után először zajlott érdemi felújítás Csömör ezen legforgalmasabb útszakaszain. Az állami közútkezelő vállalat (és jogelődjei) nem csak, hogy nem áldozott szinte semmit a település egyre rosszabb állapotba kerülő főútjaira, hanem még akadályozta is a legelemibb biztonsági megoldások (pl. kivilágított gyalogátkelőhelyek létesítése) önkormányzati költségen (!) vállalt megvalósítását.

A jelenlegi önkormányzat radikálisan változtatott a helyzeten, és saját hatáskörben, száz százalékban önerőből elkezdte a rossz állapotú utak teljes körű felújítását. 2014-ben újabb három szakasz újulhat meg: a Szabadság út, a Nagy Sándor és a Ferenc utca között, a Rákóczi utca teljes hosszában és a Petőfi utcának a Szabadság út–Major út közé eső szakasza.

„Cserébe” az önkormányzat átadná a Rét utcai („3-as számú”) bekötő út kezelését az államnak. A Laky sarki körforgalom megépülésével 2014-ben a régóta várt új utat is birtokukba vehetik az autósok.

Igaz, sem az utóbbi három évben, sem az elkövetkező években nem lesz európai uniós  vagy állami támogatás útépítésekre térségünkben, de előkészítés alatt áll több, rossz közlekedési infrastruktúrával rendelkező településrészen néhány önkormányzati önerős útépítés elindítása. A 2013-ban elkészült Csömöri út (Majorszegiliget) után biztosra vehető a Kakas-telep (Zrínyi, Kinizsi, Dobó utcák) szilárd útburkolattal történő ellátása. Tervezés alatt áll továbbá a Szent László utcának (Kálvária alatti településrész) és a Középhegy út (Középhegy) leaszfaltozása. Szilárd útburkolatot kaphat a Rét utca hiányzó szakasza és a Szedervölgyi utca a belterületi határig. Utóbbiak megvalósítási időpontja egyelőre még nem dőlt el.

 

Megszakítás