Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Hagyományőrző húsvéti programok a településen

2017 március 29. –
Önkormányzati, települési hírek

A húsvéti ünnepkör időszakában újraélhetjük népi szokásainkat a településen: a nagypénteki patakmosdást, a hagyományőrző locsolkodást és a locsolóbálok hangulatát.

A húsvétot megelőző időszakban ünnepi készülődéssel várják a gyermekeket a művelődési házban, április 9-től 11-ig változatos programokkal készülnek a kicsiknek: lesz gyermekszínház, kölyökmozi és húsvéti kézműves foglalkozás, ahol hagyományos húsvéti dekorációkat készíthetnek az érdeklődők.

Április 14-én, immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre egy régi szokás, a nagypénteki bűvös mosdás. Elődeink a patak vizének nagypénteken különleges erőt tulajdonítottak. A tiszta víz a kereszténység tanítása szerint az élet, a lelki megtisztulás és a termékenység szimbóluma. Úgy tartották, hogy aki nagypénteken megmosdik a patakban, az megőrzi egészségét, szépségét és fiatalságát.
A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat mindenkit szeretettel vár az eseményre nagypénteken 13.00 órakor a Bulgárkertben.
Április 16-án, húsvét vasárnapján rendezik meg településünkön a II. sváb locsolóbált a művelődési házban. A hagyományt tavaly keltette életre a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Csömöri Sváb Baráti Kör.
A báli hangulatot a Die Eber Kapelle garantálja, az énekről a Csömöri Sváb Baráti Kör, a Freundeskreis Chor gondoskodik. Az este folyamán táncos műsorokkal és tombolával is készülnek a bálra látogatóknak.

Április 17-én, húsvét hétfőn 10.00 órától 18.00 óráig húsvéti néphagyomány-éltetésre várják az érdeklődőket a Csömöri Tót Hagyományaink Háza udvarán.
A hagyományőrző eseményen a kicsik és a nagyok is megtalálják a számukra kedves elfoglaltságot; lesz népi játszótér, állatsimogató, kézműves foglalkozás, a locsolóbálok hangulatát idéző táncház és az elmaradhatatlan húsvéti locsolkodás.

Megszakítás