Üdvözöljük!

Ingyen laptopokkal segítik az otthoni munkavégzést

2020 április 14. –
Önkormányzati, települési hírek

Az IBM Magyarország Kft. térítésmentesen ajánlott fel laptopokat használatra a csömöri önkormányzatnak. A héten megérkezett gépek a helyi polgármesteri hivatal és az önkormányzati óvoda dolgozóinak otthoni munkavégzésében nyújtanak segítséget.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta a Polgármesteri Hivatalban nincs személyes ügyfélfogadás. A polgárok ügyeiket telefonon és e-mailen intézhetik, illetve a hivatal bejáratánál kihelyezett dobozba is bedobhatják  papíralapú beadványaikat. Hétfőn, szerdán és pénteken, vagyis normál ügyfélfogadási időben ugyanakkor minden osztályon, csökkentett létszámmal, a hivatal épületében végzik a munkájukat a köztisztviselők, de külső ember oda nem mehet be. Kedden és csütörtökön mindenki otthonról dolgozik, teljes munkaidőben, illetve hétfőn, szerdán és pénteken azok a munkavállalók is, akik az aznapi munkamegosztás szerint nem mennek be a hivatalba.

Április elejétől folyamatosan érkeznek az önkormányzat által megrendelt védőeszközök, főként szájmaszkok, kézfertőtlenítők és védőkesztyűk. A koronavírus járvány megjelenése óta Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és Eigler Tamás pénzügyi bizottsági elnök, illetve az önkormányzat munkatársai számos csatornán keresztül intézik a megrendeléseket. Elsősorban a helyi egészségügyi dolgozókat és a szociális házi ellátást végző munkatársakat látják el ezekkel az eszközökkel, második ütemben azonban már minden közintézményhez (iskolák, óvodák, bölcsődék, sportcsarnok, művelődési ház, polgármesteri hivatal stb.) tudtak eljuttatni szállítmányokat. A kör tíz napja kibővült, így a helyi boltosok, utcai árusok és egyéb szolgáltatók is kaptak a védőeszközökből, mint ahogy a házi ellátáson keresztül juttattak el idősekhez, rászorulókhoz is ezekből.

A számítások szerint a jelenleg rendelkezésre álló készlet kb. kéthónapos biztos ellátást jelent a közszolgáltatásban résztvevőknek és leginkább veszélyeztetett csoportoknak, amire azért is szükség van, mert a központi egészségügyi szervek által biztosítandó ellátásban eddig még nem részesültek a helyi családorvosok, védőnők.

Most hétfőn további 2 ezer FFP-2-es szájmaszk és 5 ezer darab eldobható orvosi szájmaszk érkezett. Ma megérkeztek a helyi hivatalhoz azok a fertőtlenítő szerek is, amelyekkel a közterületeket, különösen a buszmegállókat, korlátokat, szeméttárolókat fertőtlenítik majd rendszeresen az önkéntes tűzoltók. A napokban kesztyűszállítmányok és kézfertőtlenítők érkeznek nagy tételben – utóbbiak beszerzése volt eddig a legnehezebb.

Korábban megírtuk, hogy sok helyi lakos, cég is segítette már a védőeszközök beszerzését, sőt, többen otthon saját maguk készítik és juttatják el másoknak a védő szájmaszkokat. Sok önkéntes a házi ellátásban nyújt segítséget, de az önkormányzat is csoportosít át munkaerőt a Szociális Alapszolgáltatási Központhoz, ahol napról napra  növekszik az ellátottak köre.

Megszakítás