Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Január 1-jétől tilos a zöldhulladék égetése

2018 január 03. –
Önkormányzati, települési hírek

A lakóingatlanon belüli égetést központi rendelet (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról) szabályozza, melynek értelmében azokon a területeken, ahol rendszeres zöldhulladék szállítás van, nem lehet kerti hulladékot égetni.

Csömörön a tilalmat, a lakossági igények figyelembevételével nem hirtelen, hanem fokozatosan vezették be: idén ősszel a korábbi két napról heti egy napra csökkentették az égetési napok számát, idén januártól azonban egyáltalán nem lehet égetni.  A teljes tilalomra környezetvédelmi és egészségügyi okok miatt van szükség, hiszen a kerti hulladék, avar égetése komoly egészségügyi károsodást, így például asztmát, légúti megbetegedést, szív és érrendszeri zavarokat, legyengült szervezetnél akár szívinfarktust, vagy tüdőgyulladást is okozhat.

Budapesten mindenütt – így a szomszédos XVI. kerületben is – Pest megyében pedig egyre több (jelenleg mintegy húsz) településen egész évben tilos az égetés.

A zöldhulladékos zsákok mindössze 50 Ft-ba kerülnek.

Csömörön a teljes tilalom bevezetésével a 70 év feletti, egyedülálló rászoruló lakosok évi 18 db zsákot kapnak az önkormányzattól, térítésmentesen. A zsákokat a CSÖTESZ ügyfélszolgálatán kell személyesen igényelni legkésőbb 2018. február 28-áig.  

A lombot és kerti zöldulladékot a Zöld Híd Kft. tavasztól késő őszig kéthetente viszi el az erre kijelölt, biológiailag lebomló zsákokba. A gallyakat kötegelve, maximum  6 cm átmérő és 1 méter hosszúságban ingyenesen viszik el a zöldhulladék gyűjtési napokon (vagyis ezeket nem zsákban kell kihelyezni az ingatlan elé).

 

 

Megszakítás