Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Jelentkezz a komposztálási programra!

2014 március 10. –
Önkormányzati, települési hírek

Az őszi-téli időszak beköszöntével a megszokott módon fojtogató füstfellegek takarják el a települések egét. Csömörön sincs ez másképp; az utcákon gomolygó füstködtől köhögési rohamok fojtogatják az itt élőket.

Mire is jó mindez, vagyis kinek, vagy minek az érdekét szolgálja, ha a lehulló faleveleket, az összegyűlt nyesedékeket, faágakat megsemmisítjük? Mindenesetre jobban járunk, ha komposztálunk!

 

Ha a bosszankodáson túljutottunk és megkérdezzük a máglyák körül tüsténkedőket, leginkább valamiféle kártevőkre hivatkoznak, ha egyáltalán… Márpedig ez aligha elegendő indok minden kezünk ügyébe kerülő, tápanyagban gazdag növényi maradvány elégetéséhez. Bármilyen sértőnek is tűnik, valójában az ismerethiány a legfőbb ok. Az elmúlt évtizedekben sok más természeti folyamattal együtt a termőtalajokkal is elveszítettük a szoros kapcsolatot. Egy olyan, egykor alapvetően mezőgazdálkodásból élő településen, amilyen Csömör is, meglehetősen drámai a helyzet. A kertekből – akár egy városban – jószerével eltűntek a veteményeskertek, a szőlősorok, gyümölcsösök. Persze tisztelet a kivételnek! Az is előfordul, hogy az önkormányzathoz a trágyaszagra érkezik panasz. Ugyanakkor a levegőszennyező lombégetés megakadályozására a levelek zsákolása és elszállítása – finoman szólva – sem a legüdvözítőbb megoldás.

 

A háztartásokban keletkező hulladék egyharmada, fele olyan zöldség-gyümölcs maradvány, mely megfelelő körülmények között komposzttá, vagyis talajjavító humusszá alakul. Ha a településen általánossá válna a házi komposztálás, évente 1500 tonnával csökkenne az elszállítandó hulladék. Megdöbbentő szám, ugye!?

A lomb, a nyesedék, a konyhában keletkező zöldjavakkal együtt házilag komposztálható. Nem kell ehhez más, mint néhány négyzetméternyi terület a kertben. Itt akár egy tároló edény segítségével el is indulhat a szervesanyagok mellékhatásoktól mentes feldolgozása.

 

Az elmúlt évben kezdődött Házi Komposztálási Program célja kettős. A kezelésre kerülő hulladék csökkenésével csökken az erre fordított pénz is, melyet hasznosabb célokra is fordíthat az önkormányzat. Például olyan komposztálóedényeket vásárolhat, melyeket a jelentkező családoknak átadva, serkentheti ennek a tevékenységnek az általánossá válását.

A másik cél, a komposzt felhasználásának népszerűsítése. A kertek talajának ugyanis nagy szüksége lenne természetes tápanyagokra. A huszadik században elterjedt műtrágyahasználat ugyanis katasztrofális hatást gyakorol a talajra mint élő természeti rendszerre.

 

Komposztálóedényekre jelentkezni a következőképpen lehet:

 

Telefon: 06-1-409-0449)

e-mail: gellertm@szike.eu

Honlap: www.szike.eu. A Jelentkezés fülre kattintva a „Jelentkezés programokra” menüben kiválasztani Csömört, majd kitölteni a személyes adatokat, végül a „Beküldés” gombra kattintva elküldeni.

 

Jó komposztálást!

 Gellért Miklós elnök

 SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

 A program az EGT/ Norvég Civil Támogatási Alap segítségével valósul meg

 

Megszakítás