Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Június 4., Trianon

2020 május 27. –
Önkormányzati, települési hírek

Csömört június 4-én, a Trianoni békeszerződés 100. évfordulóján nemzeti színű és települési zászlókkal lobogózzák fel. Az önkormányzat vezetői reggel felvonják az országzászlót a főtéren található első világháborús hősi emlékműnél. Arra kérnek minden helyi szervezetet, intézményt és a csömöri polgárokat, hogy a nap folyamán helyezzék el az emlékezet virágait az emlékmű lábánál. A jelenlegi járványügyi rendelkezések szerint rendezvény nem tartható közterületen, így arra kérnek mindenkit, hogy egyénileg látogassanak el a főtérre emlékezni.

Az ország jelentős arányú megcsonkítását eredményező szerződés aláírására 1920. június 4-én 16 óra 30 perckor került sor. Erre emlékezve településünk templomainak harangjai egyszerre szólalnak meg 2020. június 4-én 16 óra 30 perckor: a római katolikus templomban az ekkor kezdődő mise alkalmával, az evangélikus templomban pedig az országos egyházi felhívás szerint százszor megkonduló harangszó jelzi a szomorú évfordulót. Az új református templom harangja is az emlékezet jegyében kondul meg.

Az önkormányzat június hónapban emlékező-ismeretterjesztő programot indít a békediktátum századik évfordulója alkalmából. Az év hátralévő 7 hónapjában a 7 szomszédos országban található magyar közösségek, az elcsatolt területek bemutatására kerül sor, hangsúlyozva egyúttal az adott térségek élő társadalmi, közösségi kapcsolatait is településünkkel.

Megszakítás