Üdvözöljük!

Készül a tankert az iskolás gyerekeknek

2022 november 30. –
Önkormányzati, települési hírek

Az önkormányzat a Palotai úton a meglévő és még hozzá vásárolt földterületen tankert működtetésére alkalmas területet hozott létre. A projekt célja, hogy a helyi általános iskolás gyerekek minél jobban elmélyülhessenek a kertművelés fortélyaiban.

A tankert működtetésére még kora ősszel írtak ki pályázatot, melyre öt lelkes jelentkező küldte be ötleteit, így van, aki a vesszőfonáshoz való alapanyag termesztésére, és vannak, akik gyümölcsfák, termést adó cserjék ültetésére hoztak remek ötleteket. Az egyenként 250-1000 m2 körüli területeken a működtetőknek alternatív művelést, vegyszermentes zöldség-, fűszer-, dísznövény-, vagy gyümölcstermesztési tevékenységet kell folytatniuk.  A művelendő területeket az önkormányzat 5 évre díjmentesen adta bérbe a pályázóknak, akiknek a saját művelés mellett biztosítaniuk kell, hogy a helyi általános iskola diákjai az év során, előzetes egyeztetés után, a tankertet iskolai tanórák vagy szakkör keretein belül igény szerint látogathassák, és ott munkálkodjanak. Az együttműködés keretében a területen termett zöldség, gyümölcs vagy egyéb termés 10%-át az iskola rendelkezésére bocsátják a bérlők.

November 30-án a helyi általános iskola néhány hetedik osztályos tanulója, a technika óra keretében vett részt a jelképes átadón, ahol a gyerekek öt gyümölcsfát ültettek el a CSÖTESZ közreműködésében. Az eseményen Fábri István polgármester, Onhausz Erzsébet környezetvédelmi tanácsnok és Epres Csilla, a CSÖTESZ vezetője mesélt a gyerekeknek a tankert tervezett működéséről. Ujváriné Tóth Etelka igazgató helyettes hangsúlyozta, hogy milyen fontosnak tartja  a tankert létrehozását, mely a technika és környezetismereti órákhoz nyújt majd alternatív gyakorlati ismereteket, tapasztalatokat a gyerekek számára.

 

Megszakítás