Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Készül a tankert, az óvodások komposztálnak

2014 május 06. –
Önkormányzati, települési hírek

Akik tavaly jelentkeztek a házi komposztálási programra, értesülhettek arról, hogy a településen az EGT/ Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából egy környezetvédelmi program zajlik. Azóta az 52 családhoz, akik komposztálóedényhez jutottak több mint száz újabb jelentkező csatlakozott. Ők remélhetőleg a képviselő-testület jóvoltából juthatnak majd edényekhez.

A Csömörön folyó Én veteményeskertem című program keretében a Kossuth Lajos utcai Szociális Alapszolgáltató  Központ udvarán egy iskolai tankert nő ki a földből, illetve a község két óvodájában is elhelyeztük már  a komposztálóládákat. Szívet melengető élmény volt, amikor április 4-én a Kacsóh Pongrác utcai Nefelejcs óvodában lelkesen ismerkedtek a gyerekek a komposztálás alapjaival. Ha bármiféle kétségünk lett volna korábban, azzal szembesülhettünk, hogy ezek a csillogó szemű nebulók szivacsként szívják magukba a komposztképződés csodáit. Mégis meglepő volt, amikor egyikőjük ifjú szakértőként talpraesetten foglalta össze a komposztálás lényegét.

A közeljövőben, a két óvodában sportnap, az iskolában pedig családi nap keretében találkozunk a gyerekekkel és az érdeklődő szülőkkel.

A tanulókert szimbolikus terület, jól szemlélteti az elmúlt évtizedek nem éppen szívderítő folyamatait. A középkorú csömöriek még élénken emlékezhetnek arra, hogy gyermekkorukban milyen tankert működött még az általános iskolában. Akkor a gyakorlati foglalkozás keretében tavasztól őszig elsősorban a földművelés rejtelmeivel ismerkedtek az iskolások.

A világ színeváltozásával egyre több szó esik arról, hogy ideje visszafordulnunk arról az útról, mely a természetes környezettől való fokozatos elidegenedéssel járt. Ennek legsürgetőbb feladata, hogy a lehető legkorábban segítsük a felnövekvő nemzedékeket ezekhez az elsősorban gyakorlati ismeretekhez.

 Az érdeklődők  a Csömöri Falunapokon, június 13. és 15. között is találkozhatnak velünk!

Ezen kívül június 7-én a Szedervölgy-majorban, a Kakuszi-tanyán egy Fogathajtó Baráti Találkozó zajlik. Az odalátogatók a nyílt nap keretében az egyesület biokertjével és a valódi tanyasi élettel is megismerkedhetnek. A gyermekeket és a játékos kedvű szülőket játszóházzal és különböző, komposztálással összefüggő szórakozási lehetőségekkel várjuk!

 

Komposztálóedényekre jelentkezni továbbra is lehet:

 

Telefon: 06-1-409-0449)

e-mail: gellert.lilla@szike.eu

Honlap: www.szike.eu. A jelentkezés fülre kattintva a jelentkezés programokra menüben ki kell választani Csömört, majd kitölteni a személyes adatokat, végül a beküldés gombra kattintva elküldeni.

 

Jó komposztálást!

 

Gellért Miklós elnök

SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

 

A program az EGT/ Norvég Civil Támogatási Alap segítségével valósul meg

Megszakítás