Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Kötelező a szájmaszk a csömöri boltokban, tömegközlekedésen

2020 április 24. –
Önkormányzati, települési hírek

Ma több rendkívüli rendelt is megjelenik a járványüggyel összefüggésben. Egyrészt továbbra is be kell tartani a szabályt, mely szerint tilos bármely közterületen való csoportos, 3 fő fölötti tartózkodás azon személyek esetében, akik nem egy háztartásba tartoznak. Ezen kívül április 25-étől szombattól Csömör nagyközség közigazgatási területén működő, a nyilvánosság előtt nyitva álló üzletekben, szolgáltatói helyeken és tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk vagy azt helyettesítő, az orrot és a szájat takaró textilanyagok (sál, kendő stb.) viselése kötelező, melynek használatát a türelmi idő után, április 27-étől hétfőtől ellenőrizni fogják.

Az intézkedést a polgármester, konzultálva a képviselő-testület tagjaival, figyelembe véve a járványügyi helyzetről megjelent nyilvános szakmai ajánlásokat, a koronavírus terjedésnek megakadályozása érdekében hozta meg. A főváros már korábban nyilvánosságra került hasonló rendelkezésén túl több agglomerációs településen, pl. a szomszédos Mogyoródon is rövidesen bevezetik a szájmaszk kötelező használatát.

A rendelet a csömöri polgárok alapellátását biztosító kereskedelmi egységekben, szolgáltatóknál dolgozók egészségét kívánja védeni, de az a boltokba, illetve a szolgáltatókhoz betérő vásárlók védelmét is ugyanúgy szolgálja. A rendelet mind a szolgáltatókra (eladók, buszsofőr stb.), mind a szolgáltatást igénybe vevőkre (vásárló, utas stb.) egyaránt vonatkozik akkor, amikor egy közös térben, az üzleti épület eladói, szolgáltatói részében vagy pl. a buszon, HÉV-en az utastérben tartózkodnak, különösen amikor a vevők, utasok kontaktusba kerülnek az ott tartózkodó dolgozókkal pl. vásárláskor, pénztárnál, jegyvételkor.

A helyi vezetők a szájmaszk kötelező használatán kívül ajánlják a kezet védő gumikesztyű rendszeres használatát is vásárláskor, a szolgáltatás igénybevételekor.

Az elmúlt hetekben az önkormányzat saját költségén, Tormay-Lesták Mária alpolgármester irányítása mellett, több ezer szájmaszkot, gumikesztyűt osztott ki a helyi boltok, árusok, szolgáltatók között, de még a szabad téren zöldséget árusító termelők is kaptak belőle. Ezenkívül sok száz időshöz, szociális ellátásban részesülő személyhez juttattak el otthoni kimosás, fertőtlenítés után újra használható textil maszkokat és egyszer használatos sebészeti maszkokat is.

Az önkormányzat mindenkitől együttműködést kér a rendelet betartása során a közös járvány-megelőzés  érdekében. Fábri István polgármester kéri, hogy vásárláskor, a szolgáltatások igénybe vételekor, tömegközlekedési eszközön történő utazáskor szóljunk a másiknak, ha esetleg nincs rajta szájmaszk. A rendelet betartatása során ugyanakkor bírság is kiszabható, amit a Polgármesteri Hivatal munkatársai fognak eszközölni, a kétnapos hétvégi türelmi  idő után, április 27-étől hétfőtől.  

Megszakítás