Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Leállítottak minden iskolaépítést

2022 szeptember 15. –
Önkormányzati, települési hírek

A csömöri iskola építését sem kezdi el a magyar állam.A korábbi hetek negatív hírei után e hét elején a legelőkészítettebb, kiemelt iskola-beruházások felfüggesztéséről is megkapták az érintett önkormányzatok a tájékoztató levelet. Többek között így Csömörön, Kistarcsán és Versegyházán sem kezdődik el az új iskola építése.

A csömöri iskola építésének is az európai uniós helyreállítási alap lenne a pénzügyi forrása, ezért várható volt, hogy hiába a „kiemelt” beruházási státusz, a magyarországi állapotok miatt az Európai Unió egyelőre nem folyósítja a pénzt. Az építésügyi és fejlesztési miniszter által meghozott döntés ugyanakkor nem jelenti a projekt törlését, az önkormányzattal kötött együttműködési szerződés életben marad, és ha lesz forrás, akkor a kiemelt iskolai beruházások, így a csömöri is elindulhat. Ősszel viszont befejeződik az ettől független zajló, Major úti iskola belső felújítása a tankerület beruházásában.

Egyelőre ugyanerre a sorsra, „felfüggesztett” státuszba jutott (bár ez nem kiemelt beruházás), a Bulgárkert mellé tervezett bringaközpont is, amelyet szintén az állami beruházási központ építene a településen.

Korábban jelezték már azt is, hogy a Kacsóh Pongrác utcai, evangélikus fenntartású óvoda tervezett bővítése is felfüggesztésre került, hasonlóan minden más, még nem elkezdett egyházi óvoda és iskola építéséhez-bővítéséhez az országban.

A csömöri önkormányzat az elmúlt években települési forrásból, ingatlanvásárlásokkal több hektárral bővítette a Palotai utcai rekreációs és intézményi központját, ahol egy hektár területet biztosít az új iskola megépítésére. Fél éve adták át részben központi pályázati támogatásból, részben önkormányzati forrásból az új műfüves edzőpályát. Jelenleg itt önkormányzati önerőből, a sportcsarnoktól távol eső területen zajlik az öltöző- és a mosdókonténerek telepítése, illetve készülnek a további fejlesztési tervek megvalósítására a közműkiépítések.

Az önkormányzati forrásokból és egyéb európai uniós támogatásokból épülő és már elkezdett fejlesztések viszont Csömörön megvalósulnak.

Elkezdődött a döntően a Pest Megyei Önkormányzat által finanszírozott körforgalom építése a Laky bekötő út és az M0-s kereszteződésében. Második fázisához ért az M0-s felüljáró kibővítésével megvalósított Szabadság úti kerékpárút építése (ide csatlakozik be októberre a XVI. kerületi kerékpársáv építése is a szomszéd önkormányzat által történő beruházás eredményeként), melynek forrása részben európai uniós támogatás, részben a helyi önkormányzati költségvetés. A Laky-kúria átalakítása is zajlik augusztus óta: itt 75%-ban VEKOP pályázati támogatással, 25%-ban önkormányzati forrásból új bölcsőde épül.

100%-ban helyi önkormányzati pénzből készül el őszre a Nap utca, a Boglárka utca és a Cinke utca aszfaltozása, továbbá az Akácos utca felújítás is.

Több, teljesen önkormányzati forrásból elindított rekreációs célú fejlesztés is befejeződött, illetve utolsó fázisába ért: a Bulgárkertben felújították és kibővítették a játszóteret, a természetismereti parkban tanösvény adnak át szeptember végén, októberben pedig gyalogos és kerékpáros útvonal épül az iskolásoknak és a kirándulóknak a Vágóhíd utca-Palotai utca között.

Megszakítás