Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Megemlékezést tartottak a Nemzeti Összetartozás Napján

2022 június 04. –
Önkormányzati, települési hírek

Az önkormányzat az elmúlt évek hagyományaihoz híven június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának emléknapján megemlékezést tartott a Hősök terén álló emlékműnél, mely az I. világháború csömöri hősi halottjainak nevét is tartalmazza.

A  helyi tradícióknak megfelelően az 1920-as években, közadakozásból épült emlékműre reggel felhúzzák az országzászlót, majd délután  megemlékezést tartottak, ahol az egybegyűlteket a rendezvény háziasszonya, Tormay-Lesták Mária alpolgármester köszöntötte, majd a Himnusz közös eléneklését követően Fábri István polgármester  mondott ünnepi beszédet. Ezt követően dr. Paulovics Mihály korábbi településvezető mondta el gondolatait a békediktátummal kapcsolatban.

A műsorban Német  Nemzetiségi Önkormányzat Freundeskreis kórusa,  a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat Énekes Fülemülék-gyerek népdalcsoportja, a

Krammer Teréz Zeneiskola Népzenei kamaraegyüttese, a Bujka zenekar, valamint

Mesterházy Gyula, Soós Imre – díjas színművész lépett fel.  

A rendezvényen felolvasták az erdélyi  Torockó polgármestere,  Deák-Székely Szilárd Levente üzenetét, aki a Torockón jelenleg is zajló Duna-nap házigazdájaként nem tudott a csömöri megemlékezésen személyesen jelen lenni. Ezt követően Ruszányuk Zsuzsanna, a  Csömöri Római Katolikus Egyházközség testvérgyülekezete, a kárpátaljai Aknaszlatina Szent Család Karitász elnöke olvasta fel települése üzenetét.

Az I. világháborús emlékműre a jelenlegi és korábbi településvezetők, majd a Polgármesteri Hivatal, a nemzetiségi önkormányzatok és a Nefelejcs Óvoda képviselői helyezték el a megemlékezés virágait, melyet  Gantner Bálint és  Szísz Tamás, a zeneiskola növendékeinek harsonaszólója kísért.

Az esemény végén 16.30 órától megszólaltak a csömöri katolikus, evangélikus és református templomok harangjai, majd közös séta indult a református templomhoz, ahol az ünnepség egyházi megemlékezéssel folytatódott, melyen Nagy Szabolcs Gút és Balazsér (Kárpátalja) lelkipásztorának bizonyságtételét követően Bakó Dorina szólóéneke, majd dr. Dévaváry Zoltán, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársának előadása hangzott el.  Az egyházi megemlékezés házigazdája Esztergály Előd református lelkész volt,  beszédet mondott Eszes Zoltánt baptista lelkipásztor és Olgyay Bálint katolikus diakónus.
A megemlékezés a lelkészek közös áldásával, gyülekezeti énekkel, a Szózattal, majd  közös gyertyagyújtással zárult.

 

Megszakítás