Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Megoldódik a csatornaprobléma

2019 február 15. –
Önkormányzati, települési hírek

Benkó Gábor műszaki osztályvezető tájékoztatása szerint véglegessé vált az építési engedélye a csömöri szennyvíztisztító telep korszerűsítésének és bővítésének, így idén elkezdődhet a beruházás. Régóta, húsz éve, egyre nagyobb a terhelése a Vágóhíd utcai csatornaműnek a sok rácsatlakozó új háztartás okozta többletigény miatt, amit még a gyakori, szabálytalan esővíz-rákötések is növelnek.

Az önkormányzati pályázat útján, döntően európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés eredményeként 1000-ről 1 500 körméterre nő meg a napi tisztítási képesség. Ráadásul a modernebb technológiának köszönhetően a külterületi szennyvíziszap-lerakás is megszűnik majd.

Ugyan környezetszennyezést nem okozott, de a lakóövezet és a sportpályák mellett működő komposzttelep szaga igen zavaró volt, ezért sokak elégedettséggel fogadták a Palotai utcai telep múlt évi elköltözését. Ennek eredményeként a rekreációs területen végzendő fejlesztések (pl. tanuszoda) tervezése is megnyugtatóan elkezdődhetett.

Nagyrészt a település észak-keleti részén (Szőlő-hegy, Kakas-telep és környéke) egy ideje továbbra is érezhető alkalomszerűen,  a reggeli és késő esti órákban az a kellemetlen szag, ami a feltételezések szerint a Határ úti gazdasági övezet irányából származik. Dr. Katona Péter jegyző elmondta, hogy az illetékes kormányhivatal után az önkormányzat is több hatásági eljárást indított az ügyben, de a lakosság is igen sok panasszal élt már a hatóságok felé. Az eljárások még nem zárultak le, de az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, a lakossági képviselőkkel is egyeztetve, újabb eljárásokat kezdeményez. Ezenkívül további levegőméréseket is megrendel a helyi önkormányzat saját költségére, amiről az ügyben a szintén érintett szomszédos Kistarcsa város vezetését is tájékoztatja. Fontos lépés, hogy környezetvédelmi szakembereket is megbíz az önkormányzat a hatékonyabb települési fellépés érdekében. Fábri István polgármester még ennél is továbbment, amikor egy nemrég lezajlott környezetvédelmi fórumon bejelentette: kezdeményezik a döntéshozóknál, hogy az önkormányzati, illetve a környezetvédelmi törvény adjon automatikus ügyfélstátuszt az önkormányzatoknak, hogy minden, a település vagy annak jelentősebb részét érintő levegőszennyezési vagy egyéb környezetszennyezési ügyben hatékonyan el tudjanak járni az e téren sajnos kevés lehetőséggel rendelkező lakosság érdekében.

 

 

Megszakítás