Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Megtartották a tavaszi civil szemétszedést

2023 március 29. –
Önkormányzati, települési hírek

Ismét számos helyi közösség áldozta arra a hétvégéjét, hogy megtisztítsa a leglátogatottabb külterületi, faluszéli útvonalakat, kirándulóhelyeket. 16 éve szervezett először civil szemétszedési akciót több helyi csoporttal a Csömöri Civil Egyesület, egy ideje pedig az önkormányzattal közösen, lényegesen több csoporttal zajlik a kora tavaszi és késő őszi nagytakarítás.

2011 tavaszán 270 tonna szemét gyűlt össze, azóta már lényegesen kevesebb az illegális szemétlerakás, de feladat azért még akadt még bőven, bár a térségben Csömör még mindig az egyik legtisztább településnek számít. Ebben nagy szerepet játszanak a rendszeres civil akciók, a Községgondnokság szisztematikus takarítása és a rendszeres  önkormányzati intézkedések, így például egyes gócpontnak számító, erdő környéki utak lezárása az autós forgalom elől vagy éppen a közvetett hatású ingyenes lakossági szelektív gyűjtések (főleg sitt, autógumi, Nickecell), ugyanakkor mindezek mellett a településen élők többsége ügyel a környezetére. Aki akár csak hétköznapi szinten foglalkozik az egész problémahalmazzal, az viszont tudja: messze még az ideális állapot.

Az idei tavaszi akcióban, melyet a  március 20-i héten  tartottak, a következő csoportok vettek részt az akcióban: Turnovszky István Kertbarát Kör (Kistarcsai út földutas szakaszai), a Csömöri Szent Rita Karitász Közösség (Kálvária-erdő, régi HÉV-vágányok), Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Kálvária tetején bringapálya útvonalak), Evangélikus Gyülekezet és Evangélikus Óvoda (Bulgárkert és szánkópályák), Csömöri Civil Egyesület (Természetismereti Park, Csömöri Körtúra útvonal-Felső patakvölgy, Szedervölgyi-erdő), Polgárőr Egyesület (Panoráma u. és Levendula u.), Csíkvölgyi Wass Albert Vadásztársaság (Vízműsor feletti bányaterület és környéke), Baptista Gyülekezet (Kálvária-erdő Táncsics utcai feljáró), Polgármesteri Hivatal (Majorszegi-erdő és Majorszegi bekötő út), Vox Animi Kórus Egyesület (Vágóhíd u. külterületi szakasz és Csalogány utcai játszótér környéke). Az  összegyűjtött zsákotat a Községgondnokság munkatársai néhány napon belül összegyűjtötték és a hulladéktároló telepre szállították. (Az ilyen jellegű akciókhoz az utóbbi időben többször csatlakoztak már az Auchan -liget áruház és a Decathlon dolgozói is.)

Az önkormányzat ezúton is köszöni minden résztvevő munkáját!

Megszakítás