Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Microchip és oltás – minden kutyának kötelező

2014 május 06. –
Önkormányzati, települési hírek

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26) sz. kormányrendelet értelmében 2013. január 1-jétől minden eb tulajdonos köteles a kutyáját transzponderrel (microchippel) ellátni.

A microchipet az állatorvos ülteti be és a gazda adatait egy központi rendszerbe viszi be. Régi keletű jogszabály az, hogy a kutyát minden évben be kell oltani veszettség ellen. Sajnos nem minden tulajdonos tesz eleget a jogszabályi kötelezettségének. A Polgármesteri Hivatal munkatársai szúrópróbaszerűen ellenőrzéseket fognak tartani Csömör területén, amelyben azt vizsgálják, hogy az ebet beoltották-e, és/vagy beültették-e a microchipet. Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy az ebet nem oltották be, vagy nincs benne microchip, illetve az eb gazdája megtagadja a közreműködést, akkor hatósági eljárást indítanak, melynek során állatvédelmi bírság is kiróható.

Felhívom azon ebtartók figyelmét, akik a kutyájukat még nem oltották be, illetve még nem ültettek be microchipet, hogy kötelezettségüknek minél hamarabb tegyenek eleget annak érdekében, hogy a bírság kiszabását elkerüljék.  

 

 

                                                                                             Dr. Katona Péter
                                                                                                         jegyző
Megszakítás