Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Milyen előírásokkal kell tisztában lenni a kutyasétáltatás során?

2024 június 24. –
Általános hírek Főoldali hírek

Belterület közterületén – kivéve a kutyafuttatásra kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Ugyanez a szabály érvényes közforgalmú közlekedési eszközön (kivéve vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákat), természeti és védett természeti területen, illetve vadászterületen (a vadászkutyák kivételével).

Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki annak irányítására, kezelésére és féken tartására képes, mert biztosítania kell, hogy a kutya sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztessen.

Játszótérre (vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével) ebet beengedni, bevinni nem szabad.

Közterületen szájkosarat használni közforgalmú közlekedési eszközön (kivéve vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákat), illetve az állat jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell, vagy amennyiben a hatóság az ebet korábban egyedileg veszélyesnek minősítette.

A kutyára felügyelő személy a kutyapiszkot köteles a közterületről eltávolítani.

Az ebre közterületen felügyelő személynek magánál kell tartania az állat oltási könyvét a veszettség elleni megfelelő immunizáltság bizonyítása céljából.

Külterületen a póráz használatát már nem írja elő a jogszabály. Azonban a védett természeti területekre szigorú szabályok vonatkoznak. Ennek értelmében szintén szabálysértésnek minősül, ha valaki természeti és védett természeti területen, erdőben vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja a kutyáját.Vadászterületen a vadász elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el.

Szöveg és kép forrása: https://elelmiszerlanc.kormany.hu/av-setaltatas (Agrárminisztérium)

Megszakítás