Üdvözöljük!

Mivel fűthetünk?  

2020 október 21. –
Önkormányzati, települési hírek

A fa, szén és vegyes tüzelésű kályhákba csak kezeletlen fát, szenet, brikettet, pelletet szabad berakni. 
Tilos elégetni kezelt (festett, lakkozott) fát, bútorlapot, farost lemezt, kommunális hulladékot, műanyagot, gumit, PET palackot, textilt, veszélyes hulladékot /pl. elemet stb./. Aki ezekkel biztosítja az ingatlan fűtését, az megszegi a hatályos jogszabályokat, szennyezi a levegőt, és károsítja a környéken lakók egészségét. 

A hulladékok égetésekor sokféle mérgező anyag szabadul fel. Ezek nagy koncentrációban azonnali halált is okozhatnak, kisebb koncentrációban megbetegítenek. A köznyelvben linóleumnak nevezett, valóban műanyag (PVC) padlóburkolat égetésénél a felszabaduló anyagok között keletkezik foszgén, vinil-klorid, dioxinok, ezek daganatos megbetegedésekhez, meddőségi problémákhoz vezethetnek. A műanyag zacskók és üdítős palackok égetésénél többek közt olyan anyagok keletkeznek, melyek pszichés zavarokat idézhetnek elő, depressziót okozhatnak, csökkenthetik a tanulási képességet, vagy éppenséggel rákkeltők. A faforgácslap (valamint a rétegelt lemez, lakkozott fa, stb.) égetése műanyagtartalmuk miatt szintén veszélyes és tilos. A keletkező légszennyező anyagok azon felül, hogy fejfájást okoznak, rákot is előidézhetnek, valamint irritálják a szemet és a légzőrendszert. 

A jogszabály megszegői 300 ezer forintig terjedő bírságra is számíthatnak. Természetesen nem a büntetés, hanem a helyes tüzelőanyag használatának elérése a cél. 

Közös érdekünk, hogy vigyázzunk magunkra, egymásra és környezetünkre, az energiatakarékos és szabályoknak megfelelő fűtéssel nem csak pénzt spórolhatunk meg, de egy jobb levegőjű, tisztább településen élhetünk.

 

Információk a tűzifa támogatásról

Alkalmanként 1 m3 tűzifa támogatás állapítható meg annak a személynek, aki a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került, és a családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 %-át, (62 700 Ft), egyedül élő esetén 300%-át. (85 500 Ft). A tűzifa támogatási kérelem október 1-jétől március 31-ig nyújtható be  az önkormányzat szociális osztályán.

 

 

Megszakítás