Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Mivel fűthetünk?

2018 január 29. –
Önkormányzati, települési hírek

A fűtési szezonban egyre többen fűtenek fa, szén és vegyes tüzelésű kályhával vagy kazánnal. Ezekbe csak kezeletlen fát, szenet, brikettet, pelletet szabad berakni.
Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a fűtési szezonban is tilos az egészségre káros anyagok égetése!

Tilos elégetni kezelt (festett, lakkozott) fát, bútorlapot, farost lemezt, kommunális hulladékot, műanyagot, gumit, PET palackot, textilt, veszélyes hulladékot (pl. elemet stb.). Aki ezekkel biztosítja az ingatlan fűtését, az megszegi a hatályos jogszabályokat, szennyezi a levegőt, és károsítja a környéken lakók egészségét. A felelőtlen fűtés életünkre, egészségünkre gyakorolt hatása sokkoló: tüdőrákot, krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), időelőtti elhalálozást, asztmát okozhat.

Az önkormányzat célja elsősorban nem a büntetés, hanem annak elérése, hogy Csömörön mindenki csak és kizárólag a megengedett anyagokkal fűtsön. Ezért minden olyan ingatlanhoz kimennek, ahol rendellenes füst száll fel a kéményből:
szürke vagy fekete füst és/vagy erős, szúrós, műanyag, gumi vizes fa kezelt fa, textília szaga érezhető.
Az érintett lakóknak tájékoztató kiadványt visznek és ismertetik, milyen károkat okozhat a helytelen tüzelőanyag használata. Tájékoztatást nyújtanak a helyes és nem egészségkárosító tüzelésről és a tüzelő berendezés használatáról, rászorultság esetén az igényelhető önkormányzati támogatásról (pl. szociális tűzifa).

Kérjük, amennyiben a környezetében rendellenesen füstölő kéményt lát, jelezze az önkormányzatnál Vadász László környezetvédelmi ügyintézőnek a 28/544-034 számra, vagy hívja Szántóné Hermányos Mária önkormányzati képviselőt a +36-30/970-3607-es telefonszámon.

Hangsúlyozzuk, nem a büntetés, hanem a helyes tüzelőanyag használatának elérése a cél. Azonban a visszatérő problémák esetén a szabálysértőkkel szemben a járási hivatal eljárást indít, és több százezer forint pénzbírságot is kiszabhat.

Amennyiben bizonytalan  abban, hogy mi az, ami levegőszennyező, akkor hívja a Levegő Munkacsoportot : +36-20/411-8456, +36-1/411-0509, +36-1/411-0510.

Megszakítás