Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Nagyon nehéz őszre, télre készülnek az intézmények

2022 augusztus 25. –
Önkormányzati, települési hírek

Augusztus 24-ére, szerdára rendkívüli vezetői egyeztetést hívott össze Fábri István polgármester a rezsi díjak radikális mértékű emelése és egyéb kormányzati megszorítások miatt. A Polgármesteri Hivatalban tartott megbeszélésen az összes önkormányzati intézmény és gazdasági társaság vezetője, az állami és egyházi fenntartású (de önkormányzati ingatlanokban működő) oktatási-nevelési intézmények igazgatói, a nemzetiségi önkormányzatok képviselői vettek részt.

Először tájékoztatás hangzott el az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorításokról (gépjárműadó és SZJA teljes elvonása, az államkasszába fizetendő szolidaritási adó növekedése).

Ezt követően a korábbi években lezajlott, több épületet érintő jelentős épületenergetikai fejlesztésekről esett szó, melyek nagyrészt európai uniós pályázati támogatásból, részben pedig önkormányzati saját forrásból valósultak meg: általános iskola, zeneiskola, Kacsóh P. utcai óvoda, Szociális Alapszolgáltatási Központ hőszigetelése és fűtéskorszerűsítése, sportcsarnok és általános iskola napelemes energia táplálása. A Képviselő-testület további ötmillió forintos keretet különített el a többi intézmény épületenergetikai korszerűsítési terveinek elkészítésére, melynek munkáit most felgyorsította.

Az intézményvezetők megfogalmazták a különösen indokolt és érdemi, azonnali megtakarításokat jelentő fontosabb fejlesztésekkel (pl. kazáncsere, egyes nyílászárók cseréje, fűtésszabályzók korszerűsítés stb.) kapcsolatos igényeiket, melyek jövő heti pontosítása után az önkormányzat gyorsított eljárásban bírálja el azokat.

Ezenkívül általános és hétköznapi megtakarításokról is egyeztettek. Rövid időn belül, szeptember közepéig döntenek egyes intézmények esetleges téli működési korlátozásáról is. Az elkövetkező hetekben számos egyeztetés zajlik majd, melyeket várhatóan azonnali intézkedések követnek a rezsitakarékosság céljából.

Vízmegtartási kérdésekről is egyeztettek az önkormányzat és az intézmények vezetői. E téren több probléma együtt jelent meg az utóbbi hónapokban: hatalmas aszály, régi ivóvízrendszer folyamatos működési hibái és rendkívüli meghibásodások. Az önkormányzat általános vízmegtartási programot dolgoz ki, jelenleg pedig zajlik a horgásztó megbízható vízutánpótlásának a megoldása is. A polgármester e téren is hangsúlyosan kérte a környezettudatos és takarékos megoldások alkalmazását a települési intézmények vezetőitől.

Megszakítás