Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Negyedszázada alakult meg a rendszerváltó önkormányzat

2015 november 02. –
Önkormányzati, települési hírek

25 éve, 1990 októberében tartotta alakuló ülését Csömörön a korábbi tanácsi rendszert felváltó önkormányzati képviselő-testület. Ebből az alkalomból október 13-án ünnepi rendezvényt tartottak a Polgármesteri Hivatalban.

CSÖMÖR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK TAGJAI 1990-2015

Az eseményen Fábri István polgármester üdvözölte a megjelent korábbi és jelenlegi önkormányzati vezetőket. Megköszönte Bátovszki Györgynek, a települést 1990–2010 között irányító polgármesternek, hogy együttműködött az ünnepi ülés összehívásában, mely a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét. A nagyközség választott képviselői egy emléklapot és egy kis emléktárgyat is átvehettek a két településvezetőtől – utóbbi Csömör 300 éves újratelepítését és 880 évvel ezelőtti első okleveles említését idézte meg.

Bátovszki György az 1990–2010 közötti időszak eredményeit összegezve kiemelte az intézményi fejlesztéseket, az új óvoda megépítését, az iskola és a sportcsarnok bővítését, a településközpont korszerűsítését, nagyszámú útépítést és a közműberuházások jelentőségét. A földkárpótlási folyamat fontosságát hangsúlyozva megemlítette, hogy sikerült az önkormányzatnak jelentős ingatlanvagyonra szert tennie, ami a későbbi fejlesztések alapját jelentette. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy Csömörön több tucat egyesület, civil szervezet alakult, amelyek mind a településért végzik önkéntes munkájukat.

Fábri István, részben elődjéhez kapcsolódva, a rendszerváltás utáni időszak egyik legfontosabb helyi eredményének tartotta, hogy a kilencvenes évektől óriási mértékben fellendült a társadalmi élet, a civil önszerveződés, és rendkívül sok, az évek során egyre bővülő közösségi-, kulturális és sportesemény gazdagítja a nagyközség életét. Megköszönve minden képviselő áldozatos munkáját hangsúlyozta, hogy a csömöri polgárok mindig bölcsek voltak: az elmúlt 25 évben csak a faluért elkötelezett, lokálpatrióta beállítottságú vezetőket választottak az önkormányzati testületekbe, és nem adtak lehetőséget „pártkatonáknak” vagy kifejezetten karrierista motivációkkal rendelkező jelölteknek.

Az ünnepségen jelen volt Tormay-Lesták Mária alpolgármester, illetve a korábbi alpolgármesterek mindegyike: Turák Károly, Forró János, Deák Miklós, Vella Nándor és Biró Attila, továbbá az összes önkormányzati ciklus képviselője is. Mindössze két korábbi testületi tag nem tudott jelen lenni egészségügyi okok miatt. Hat képviselő-testületi tag már elhunyt, rájuk gyertyagyújtással és egyperces néma vigyázzállással emlékeztek a jelenlévők.

Turák Károly korábbi alpolgármester az elmúlt 25 évre emlékeztető, saját kezűleg készített kis üvegmunkát adott át mindenkinek, dr. Szarka Zsuzsanna képviselő pedig Kosztolányi Dezső „Boldog, szomorú dal” című versét szavalta el. A meghitt és jó hangulatú esemény közös fotózással és fogadással ért véget.

Megszakítás